Izvještaj o poslovanju javnog preduzeća Morsko Dobro za period 2008-2013

0

Ovaj izvještaj je dio projekta koji sprovodi šest nevladinih organizacija: Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Sigurna ženska kuća, Mogul, Stečajci u Crnoj Gori, Breznica i Udruga mladih Crne Gore.

U okviru projekta, Mogul prati primjenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od strane Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, kao i samo upravljanje područjem morskog dobra od strane Javnog preduzeća.

Podaci za izradu ovog izvještaja prikupljeni su na osnovu informacija dostavljenih od Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom putem, koji su dobijeni na osnovu zahtjeva koji su podnošeni u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama.

Na početku izvještaja prikazan je zakonodavni i institucionalni okvir za upravljanje zonom morskog dobra, dok su u drugom dijelu navedeni podaci o prihodima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, koji su ostvareni na osnovu naknada za korišćenje morskog dobra u periodu od 2008. godine do kraja 2013. godine, pri čemu su paralelno prikazani i podaci o ulaganjima Javnog preduzeća u područje morskog dobra.

Treći dio izvještaja pokazuje da je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom umjesto ulaganja u zonu morskog dobra značajan dio novca preusmjerilo za povećanje osnovnog kapitala preduzeća, isplatu dobiti Vladi Crne Gore kao osnivaču, te na račune u privatnim bankama.

U četvrtom dijelu izvještaja ukazano je na problem nelegalne gradnje na rijeci Bojani, kao dijelu morskog dobra, sa navođenjem zvaničnih podataka o broju objekata i ilustracijama sa Google earth, koje prikazuju stvarno stanje na terenu.

Konačno, poslednji dio izvještaja sadrži zaključke i preporuke, koji su proizvod višemjesečnog prikupljanja i analize dokumentacije.

Kompletan izvještaj možete preuzeti OVDJE (PDF)

Komentari su isključeni.