Jedan Maybach plaćen 647.000, drugi i dalje tajna

0

Dejan Milovac (MANS) & Tina Popović (ND Vijesti)

Agencija za nacionalnu bezbjednost je krajem 2017. i početkom 2018. godine trgovala automobile vrijedne gotovo 1,2 miliona eura, od čega je samo jedno vozilo -“Mercedes Maybach” (majbah) plaćeno više od 647.000 eura. To se vidi iz faktura koje je, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, dobio Istraživački centar Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Mercedes Maybach predsjednika Mila Đukanovića

Jedno od vozila marke Maybach koristi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, a drugi je, dok je bio premijer, koristio aktuelni poslanik DPS-a Duško Marković.

Za jedan od dva majbaha, prema dokumentaciji do koje je MANS došao, profaktura je ANB-u izdata krajem novembra 2017. Radi se o vozilu proizvedenom 2017, od skoro 6.000 kubika i 620 konjskih snaga., sa četvoro vrata i četiri sjedišta, boje – obsidijan crna metalik, a cijena bez PDV je 543.968,07 eura. Ukupna cijena vozila sa uračunatim PDV je 647.322 eura.

Profaktura na osnovu koje je plaćen Maybach

U profakturi je naznačeno i da se uplata izvršava u dvije rate i to polovina ukupne cijene u roku od sedam dana od potpisivanja ugovora, a druga u roku od 60 dana od dana isporuke i potvrde ispravnosti opreme. Agencija je Državnom trezoru Ministarstva finansija 18. januara 2018. dostavila zahtjev za isplatu ukupne cijene – 647.322 eura. Podaci o trgovini dva majbaha bila su označena stepenom tajnosti interno, pa do sada nijesu bili poznati detalji trgovine.

ANB: Nemamo informaciju, ali imamo nego je označena sa „interno“
ANB je, međutim, odbio da dostavi MANS-u dokumentaciju koja se odnosi na druge isplate iz Državnog trezora sa kraja 2017, a koje se takođe odnose na plaćanje „sredstava transporta“.

Radi se o dva zahtjeva za isplate – 514.408 eura iz decembra 2017. i 106.780 iz oktobra 2018.

Odgovor ANB-a kojim odbija pristup informacijama

MANS je tražio kopije zahtjeva za plaćanje i faktura na osnovu kojih su od trezora tražene ove dvije isplate.
„U daljem toku postupka, ANB je utvrdila da nije u posjedu traženih dokumenata, te da su u pitanju podaci sadržani u dokumentaciji koja nastaje primjenom člana 48 Zakona o ANB…Navedena dokumentacija je označena stepenom tajnosti ‘interno’, rješenjem 250/15-10-12231/2 od 8.12.2015. S obzirom na to da je tražen pristup dokumentima, označenim stepenom tajnosti, te da je članom 1 stav 2 tačka 2 Zakona o slobodnom pristupu informacijama propisano da se odredbe navedenog zakona, između ostalog, ne primjenjuju na informacija za koje postoji obaveza čuvanja tajne, u skladu sa zakonom koji uređuje oblast tajnih podataka, shodno članu 116 Zakona o upravnom postupku, slobodan pristup traženim informacijama se odbija“, stoji u rješenju dostavljenom MANS-u, koje potpisuje vršilac dužnosti direktora ANB Dejan Vukšić.

Ko je napravio procjenu da je bahaćenje neophodno i opravdano?
Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac je najavio da će se taorganizacija svakako žaliti na odluku v.d. direktora ANB-a Dejana Vukšića da onemogući pristup informaciji o isplatama iz državnog budžeta.
„Jer se radi o podatku o tome kako je trošen novac građana, što nikako ne bi smjelo da bude tajna. Iako je za jedno vozilo ANB dostavilo kompletnu dokumentaciju, za drugo smo dobili odgovor da je dokumentacija za njega označena stepenom tajnosti ‘interno’. Zanimljivo je da odluka o stavljanju oznake tajnosti datira iz decembra 2015. godine, a odnosi se nabavku vozila u decembru 2017. godine“, kazao je Milovac za „Vijesti“.

Prema njegovim riječima, obje isplate su realizovane iz budžeta ANB-a, sa budžetske stavke “sredstva transporta”, ali je ta Agencija za jednu isplatu odlučila da skine oznaku tajnosti, dok se za drugu povinovala rješenju prethodne uprave iz 2015. godine i odbio pristup informacijama.

„Kada su u pitanju, iznosi koje je ova institucija izdvojila za kupovinu vozila najviših državnih funkcionera, faktura do koje je došao MANS ostaje kao svjedočenje jednog apsolutno bahatog odnosa prema novcu građana. Ono što i dalje ostaje kao neodgovoreno pitanje je ko je napravio procjenu da je ova kupovina bila neophodna i opravdana  i da li smo zaista morali da damo preko milion eura za dva službena vozila“, poručio je Milovac.

Vozila idu na doboš
Vlada je nedavno usvojila predlog za pokretanje postupka prodaje dva vozila “Mercedes Maybach” koji su u državnom vlasništvu. “Sredstva od prodaje ovih vozila biće uplaćena u budžet Crne Gore, a koristiće se za pomoć ugroženim građanima i unapređenje socijalne pravde u državi”, naveo je premijer Zdravko Krivokapić.

On je u video poruci naveo da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja zaduženo da angažuje procjenitelja koji će procijeniti vrijednost vozila, kao i da oformni komisiju za prodaju vozila do naredne redovne sjednice Vlade. Premijer je pojasnio da će nakon toga biti objavljen međunarodni javni poziv za učešće na javnom nadmetanju. “Javni poziv će trajati osam dana, a nakon toga će biti organizovana javna aukcija na kojoj će javno i transparentno biti izabran najbolji ponuđač”, najavio je ranije Krivokapić.

Objavljeno u ND “Vijesti”

Komentari su isključeni.