Kako je Miloš Medenica „zaradio“ vilu od 700.000 eura

0

Početkom prošle godine Miloš Medenica je prodao svoju nezavršenu vilu u Krašićima za iznos od 700.000 eura, a podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a pokazuju da je sin bivše predsjednice Vrhovnog suda, Vesne Medenice, u izgradnju tog objekta uložio tek 16.000 eura, dok je ostatak finansirao tivatski biznismen, Rado Arsić.

Autor: Dejan Milovac

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) je sredinom 2012. godine izdalo građevinsku dozvolu kojom se Milošu Medenici, Radu Arsiću i njihovom poslovnom partneru, Željku Koviniću, omogućava izgradnja tri turističke vile na samoj obali mora u tivatskom naselju Krašići, ukupne bruto površine od oko 440 kvadratnih metara. Ova dozvola se odnosila na katastarske parcele koje su bile u vlasništvu Medenice i njegovih partnera.

Dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a pokazuje da su Miloša Medenicu u ovaj posao uveli upravo Arsić i Kovinić tako što su mu još 2006. godine prodali djelove svojih parcela, ukupne površine od 160 kvadratnih metara, čime je sin Vesne Medenice dobio svoje mjesto u ovoj investiciji. Kupoprodajni ugovori pokazuju da je Miloš Medenica ove parcele platio tek 16 hiljada eura.

Ugovori o kupovini parcela

Nakon što je dobijena građevinska dozvola i započeti radovi, Arsić i Medenica u septembru 2016. godine naknadno zaključuju Ugovor o zajedničkoj investicionoj izgradnji kojim je regulisano finansiranje gradnje Miloševe vile u Krašićima.

Ugovor o zajedničkoj izgradnji

Ugovorom je predviđeno da Medenica u ovaj poslovni poduhvat ulaže dvije parcele koje je ranije kupio od Arsića i Kovinića, dok je obaveza Arsića bila da obezbijedi novčana sredstva za izgradnju objekta.

Arsić se ovim ugovorom obavezao da snosi troškove izrade projekta i plaćanja naknada za uređenje zemljišta, te pribavljanja svih saglasnosti i dozvola. Obaveza Arsića je bila i da izvrši pripremu Miloševe parcele za građenje, reguliše priključke za struju, vodu i kanalizacionu mrežu, te snosi kompletne troškove izvođenja svih radova.

Na Miloševim parcelama je bila previđena izgradnja jedne turističke vile, ukupne površine od 116 kvadratnih metara, a ugovorom o zajedničkoj izgradnji je bilo previđeno da od izgrađene kvadrature Arsiću pripadne 75%, a Medenici preostalih 25%.  Arsić i Medenica su dogovorili da investicija izgradnje pomenute vile, zajedno sa parcelama koje je Miloš unio u projekat, iznosi tek 69.000 eura.

Ipak, iako je ugovorom bilo previđeno da dobije tek jednu četvrtinu izgrađene vile, Miloš Medenica se, uz saglasnost Arsića, 2018. godine uknjižio na kompletnom objektu. Stanje na terenu je pokazalo da je Arsić sagradio objekat koji je za oko 50 kvadratnih metara veći (167m2) nego što je bilo predviđeno projektom, zbog čega je u listu nepokretnosti unijeta zabilježba „prekoračenje građevinske dozvole“.

Koliko je vrijedan poklon koji je Medenica na taj način dobio od Arsića, pokazalo se početkom 2021. godine kada je Miloš svoju vilu prodao jednom turskom državljaninu za sumu od 700 hiljada eura.

Ugovor o prodaji vile

Istraživački centar MANS-a je od tivatskog biznismena pokušao da dobije komentar na posao koji je imao sa sinom Vesne Medenice, uključujući i okolnosti pod kojima je Miloš Medenica postao vlasnik tako vrijedne imovine, ali na poslata pitanja Arsić nije odgovorio.

Odgovora nije bilo ni na pitanje da li je osim pomenute parcele, Miloš Medenica imao još neka ulaganja u izgradnju vile čime bi se opravdala činjenica da se i pored zajedničkog ugovora o izgradnji, on ipak uknjižio na 100% objekta, a ne na jednu četvrtinu kako je bilo predviđeno ugovorom.

Vesna Medenica je prije par sedmica uhapšena pod sumnjom da je kao član kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš, počinila krivično djelo protivzakonit uticaj. Miloš Medenica je ranije napustio Crnu Goru i nije dostupan crnogorskim organima.

Arsić poklonio nekretnine i unuci Vesne Medenice

Rado Arsić je nedavno za Istraživački centar MANS-a potvrdio da ga za porodicu Vesne Medenice vežu kumovske relacije, čime je pravdao i poklon koji je 2018. dao njenoj unuci. Parcela od 586 m2 u samom centru Kolašina, vrijedna 21 hiljadu eura uknjižena je na ime maloljetne unuke Medenice, kao, kako je Arsić u ugovoru o poklonu naveo, „izraz zahvalnosti“. Svega deset dana prije davanja poklona, Arsić je na toj parceli planirao gradnju vile od oko 340 kvadratnih metara za šta je već bio platio komunalije i dobio građevinsku dozvolu.

Danas se na terenu nalazi objekat koji je identičan onome koji je Arsić planirao da gradi, dok se u listu nepokretnosti navodi da je stečen poklonom. Planska dokumentacija za taj objekat je pokazala da je vrijednost investicije bila najmanje 125.000 erua, dok Arsić tvrdi da nije učestvovao u izgradnji kuće .

Krivična prijava zbog nelegalne gradnje, MORT krio podatke o nadzoru

MANS je još 2020. godine protiv Miloša Medenice i Rada Arsića nadležnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu zbog nelegalne gradnje i uzurpacije zemljišta u zoni Morskog dobra u Krašićima, ali i nadležnim inspekcijama MORT-a. Osnovno državno tužilaštvo je tada odbacilo krivičnu prijavu protiv Medenice, dok za Arsića još uvijek nije poznat ishod postupka.

MORT tada MANSu zabranio pristup informacijama koje se odnose na postupanje nadležnih inspekcija u slučaju nelegalne gradnje Miloša Medenice i Rada Arsića. „Prijevremenim objelodanjivanjem traženih informacija postoji mogućnost dovođenja zaključaka, te prejudiciranja eventualne odgovornosti prije izvršene kontrole i okončanja inspekcijskog nadzora”, piše u odgovoru MORT-a na zahtjev MANS-a.

Miloš pred tužiocem tvrdio da ne poznaje Kovinića

Na okolnosti iz krivične prijave MANS-a, krajem 2020. godine je u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Kotoru saslušan i Miloš Medenica koje je izjavio da je posljednji put na gradilištu svoje vile bio 2017. godine kada su bili završeni grubi građevinski radovi, te da je Arsiću povjerio sve poslove oko dobijanja saglasnosti i izgradnje tog projekta. Medenica je pred tužiocem potvrdio da zna za građevinsku dozvolu koja je izdata na njegovo ime, Rada Arsića i Željka Kovinića.

Međutim, iako je prethodno od njega kupio parcelu sa kojom je ušao u posao izgradnje vile u Krašićima, Medenica je pred nadležnim tužiocem izjavio da Kovinića ne poznaje.  Iako se formalno vodi kao investitor objekta koji je nelegalno sagrađen, ODT u Kotoru je povjerovalo Medenici da nije bio upoznat sa detaljima gradnje, i zbog toga odbacilo krivičnu prijavu protiv njega.

Komentari su isključeni.