Kako je pomoćnik direktora policije kupio vikendicu vrijednu 15 hiljada eura?

1

Za kupovinu vikendice na Žabljaku, pomoćnik direktora za Sektor kriminalističke policije, Enis Baković, izdvojio je 15 hiljada eura, što je novac koji nikada nije prijavljen Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK), pokazuje dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a. Iako se u katastru samo on navodi kao vlasnik, Baković tvrdi da se radi o objektu koji je kupljen novcem više članova njegove porodice.

Enis Baković je u septembru 2015. godine zaključio kupoprodajni ugovor sa budvaninom Jovom Ćetkovićem i ruskim državljaninom Olegom Pavlovim kojim je stekao pravo vlasništva nad placem od 267 m2 i dvoetažnom vikendicom od ukupno 58m2, kako se navodi u ovom dokumentu. U ugovoru se konstatuje da je Baković vlasnicima več isplatio iznos od 15 hiljada eura, koliko su cijenjene ove nekretnine. Zanimljivo je da u notarskom zapisu, pa ni u samom kupoprodajnom ugovoru se nijednom riječju ne konstatuje činjenica da se radi o nelegalno sagrađenom objektu i da u listu nepokretnosti postoji ubilježen teret po tom osnovu.

U godini kada je kupio ovu nekretninu, Baković nije imao prijavljenu ušteđevinu, niti postoji dokaz da je kredit mogao biti izvor sredstava za njenu nabavku. Isto se odnosi i na izvještaj za prethodnu, 2014. godinu, kada Baković nije prijavio bilo kakav novac koji je mogao poslužiti za kupovinu vikendice na Žabljaku.

U odgovoru na pitanja Vijesti u vezi sa porijeklom novca, iz Uprave policije je saopšteno da je „riječ porodičnoj vikendici koja se u katastru nepokretnosti vodi na ime Enisa Bakovića.

„On je u kupovini ovog objekta učestvovao zajedno sa članovima porodice. Vikendica je kupljena za iznos od 15.000 eura i plaćena je iz sredstava stečenih od redovnih primanja članova porodice Baković“, saopšteno je iz Uprave policije.

Uvidom u izvještaje o prihodima i imovini koje je od 2009. godine do danas podnosio Enis Baković, vidi se da se radi o jednočlanom domaćinstvu, odnosno da je Baković u svom kartonu prijavljivao samo sopstvene prihode i imovinu, te da ne postoje drugi članovi njegove porodice koji pripadaju njegovom domaćinstvu u smislu Zakona o sprječavanju korupcije.

Pod predpostavkom da je istinita tvrdnja o pomoći porodice, Enis Baković je morao pozajmicu koju je dobio od njih prijaviti Agenciji za sprječavanje korupcije. Osim toga, iz odgovora na pitanja koja su upućena Bakoviću nije jasno u kojoj mjeri je porodica, navodno učestvovala u kupovini vikendice.

Vikendica se u katastru vodi samo na njega, pa nije moguce utvrditi da li Baković govori istinu, kao što i u slučaju „“Rolex“ nije moguće utvrditi da li je stvarno kupljen od rodjaka i po kojoj cijeni ili su sredstva obezbijeđena iz nekih izvora koje Baković nije zvanično prijavio.

Dejan Milovac (MANS)
Jelena Jovanović (ND Vijesti)

Kad nema objašnjenja, pomaže porodica

Iz MANS-a su i ranije upozoravali da javni funkcioneri sve češće pribjegavaju ovakvim opravdanjima kada se u njihovim zvaničnim izvještajima nađe imovina koju nije moguće objasniti prihodima iz legalnih izvora. Na isti način je i Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, pravdao oko 17 hiljada eura kojima je pokrio minus na kreditnoj kartici Atlas Banke, tvrdeći da je to umjesto njega uradio njegov sin, Blažo Đukanović.

Slično objašnjenje je imao i njegov i dalje zvanični sekretar, Slavoljub Stijepović koga tužilaštvo tereti za pranje novca u okviru istrage afere „Koverat“. Stijepović je sticanje enormnih nekretnina od strane svoje kćerke i supruge pravdao poklonom rodbine iz inostranstva i nasljedstvom, iako u zvaničnim izvještajima o prihodu i imovini nema ni traga o tome. Pomoć „šire porodice“ je bila presudna i za školovanje dvoje djece potpredsjednika Skupštine Crne Gore, Branimira Gvozdenovića koji je tako objasnio čak 300 hiljada eura koje je potrošio na to.

„Slučaj Enisa Bakovića je dosta specifičan u odnosu na ostale pomenute, jer se radi o javnom funkcioneru koji se nalazi na poziciji koja ne bi smjela da bude opterećena bilo kakavim sumnjama u zakonitost sticanja niti jednog eura“, upozoravaju iz MANS-a.

1 Comment

  1. Ovim funkcionerima je sreća što imaju toliko rodbine u inostranstvu, inače bi pocrkali od gladi….o kupovini nekretnina da i ne pričamo…