Kako je Veljović kupio luksuzni stan

0

Bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović je od firme “Normal Company” kupio luksuzni trosoban stan, plativši tek trećinu njegove vrijednosti, nakon što je prethodno sa vlasnikom te kompanije, Žarkom Burićem sklopio štetan ugovor o kupovini kamp-hotela “Zlatica” kada je državni budžet oštećen za višemilionski iznos. To pokazuju zvanični podaci koje je analizirao Istraživački centar MANS-a.

veljovic-stan
Veselin Veljović je stan u zgradi Burića prvi put prijavio Komisiji za sprečavanje konflikta interesa u izvještaju za 2012. godinu (PDF), kada se navodi da je postao vlasnik 135 m2 stambenog prostora. Do tada, na njegovo ime se vodio stan od 92m2, koji je nakon razvoda, Ugovorom o poklonu (PDF) pripao njegovoj bivšoj ženi, Nadi Veljović.

Zanimljivo je da je novi stan u Katastru preknjižen na Veljovića tek u junu ove godine, tri godine nakon što ga je prvi put Komisiji zvanično prijavio kao svoju imovinu. Postavlja se pitanje zašto je svo to vrijeme Veljović od Komisije i javnosti prikrivao lokaciju svog novog stana, kada je stan isplaćen prodavcu kao i podatak da je stan kupljen od firme Žarka Burića.

U ovjerenom kupoprodajnom ugovoru (PDF) do kojeg je došao Istraživački centar MANS-a se navodi da je za stan od 135 m2 i garažno mjesto površine 11m2, Veljović platio 107.672,00 Eura, te da je taj iznos u cjelosti isplaćen prije zaključivanja tog ugovora, bez navođenja kada se to tačno desilo.

Luksuzan trosoban stan se nalazi u novoj zgradi firme “Normal Company”, na raskrsnici bulevara Sv. Petra Cetinjskog i bulevara Džorža Vašingtona u Podgorici. Zgrada u kojoj je Veljović kupio stan slovi za jednu od ekskluzivnih lokacija u Podgorici kada je u pitanju cijena stambenog i poslovnog prostora, a u njoj se pored sjedišta “Normal Company”, nalaze Upravni sud Crne Gore, Investiciono-razvojni fond, kancelarije Montenegroairlinesa i neki od najelitnijih kafea u gradu. To potvrđuju i oglasi za prodaju stanova u toj zgradi, gdje se stan istovjetne kvadrature kao Veljovićev nudi za oko 300.000 Eura, odnosno oko 2.200 eura za kvadratni metar.

Oglas-Stan300000

Zbog toga je i više nego neuobičajena cijena po kojoj je Veljović “trgovao” stan kod Žarka Burića, vlasnika kompanije sa kojom ga već povezuju sporni poslovi. Naime, kada se oduzme vrijednost garažnog mjesta koje se na toj lokaciji kreće oko 15.000 eura, ispada da je Veljović za stan od 135 m2 platio oko 92.000 Eura, odnosno oko 680 Eura/m2, što je daleko ispod tržišne cijene za bilo koji dio Podgorice.

Dodatnu potvrdu da je Veljović svoj trosobni stan kupio “ispod cijene”, pokazuju podaci o tome koliko su Veljovićevi prvi  susjedi platili istovjetne stanove u toj zgradi.

Naime, Istraživački centar MANS-a je analizirao kupoprodajne ugovore stanova koji se nalaze u istom ulazu kao i Veljovićev stan, i po kvadraturi odgovaraju njegovoj nekretnini. Tako je Veljovićev susjed koji se nalazi neposredno iznad njega na petom spratu, svoj stan od 137 m2 2010. godine platio 305.000 eura.  Njegov susjed na šestom spratu, stan od 138m2 je 2011. godine platio 223.600 Eura, što je i dalje više nego duplo veća cijena od one koju je Veljović platio za svoj luksuzni stan na četvrtom spratu.

Iz firme “Normal company” nije odgovoreno na mail sa pitanjima o cijenama kvadrata u njihovom objektu na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Prije kupovine stana, nekadašnji šef policije je u posebnom izvještaju obavijestio Komisiju za sprečavanje konflikt interesa da je tokom 2011. prodao plac od 2.204 metra kvadratna u podgoričkom naselju Doljani za 107.996 eura, što je iznos koji se poklapa sa onim koji je dao kompaniji Žarka Burića za pomenuti stan. Ipak, i dalje nije poznato koji je motiv Žarko Burić imao da tadašnjem šefu crnogorske policije proda luksuzni trosobni stan za jednu trećinu njegove vrijednosti, te da li je ta razlika kompezovana na neki drugi način.

Ovo nije bila prva sumnjiva finansijska transakcija u kojoj su učestvovali Veljović i Burić. Naime, kupovini luskuznog stana u Burićevoj zgradi je prethodio posao između Uprave policije i “Normal Company” dok je Veljović još bio na čelu policije.

Vlada Crne Gore je 2006. godine, kada je Veljović došao na čelo Uprave policije, prodala većinski državni paket akcija UTIP “Crna Gora”, u okviru kojeg su bili kamp i hotel “Zlatica”, kao i hoteli “Ljubović” i “Crna Gora” za 4.760.000 eura Burićevoj “Normal company”. Uprava policije, na čelu sa Veljovićem, je 2011. za potrebe SAJ-a od Burića ponovo kupila kamp “Zlatica” i to za čak 8,3 miliona eura, čime je omogućeno Buriću da nezakonito, samo po osnovu prodaje jednog od hotela,  ostvari ogroman profit.

Povodom ovog posla MANS je 2013. godine crnogorskom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv više lica, uključujući Veljovića i Burića, a taj predmet je trenutno od lupom Specijalnog tužilaštva za korupciju i organizovani kriminal.

Pored ovog posla, za ime bivšeg prvog policajca se vezuju i druge sumnje u zakonitost njegovog rada. Veljović je tokom ove godine, u svojstvu građanina, saslušavan i u vezi sa dodjelom stanova i stambenih kredita Sindikata policije. Stanovi u zgradi na Tuškom putu u Podgorici su navodno dodijeljeni njegovim bliskim saradnicima, odnosno službenicima na rukovodećim pozicijama u Upravi policije. Prema informacijama iz tužilaštva, i ovaj predmet je u fazi izviđaja.

Ovaj tekst je sačinjen uz podršku Evropske unije u sklopu projekta “Nulta tolerancija na korupciju”. Za sadržaj ovog teksta odgovorna je isključivo Mreža za Afirmaciju Nevladinog Sektora – MANS, a stavovi iznijeti u ovom tekstu se ni u kom slučaju ne mogu smatrati stavovima Evropske unije.

I dalje bez adekvatnih sankcija za nezakonito bogaćenje crnogorskih funkcionera

Ministarstvo pravde trebalo bi da podnese skupštinskim odborima za antiorupciju i politički sistem model za najefikasnije suzbijanje i sankcionisanje nezakonitog bogaćenja funkcionera.

To se navodi u stavovima dva odbora dostavljenim parlamentu, nakon konsultativnog saslušanja o uvođenju novog krivičnog djela nezakoniti bogaćenje javnih funkcionera, održanom 15. maja. Inicijativu za inkriminisanje krivičnog djela nezakonito bogaćenje podnio je početkom godine MANS, a nakon što je to Evropska komisija (EK) u Izvještaju o napretku Crne Gore za 2014. naglasila potrebu rješavanja ovog problema.

“Ministarstvo pravde treba, shodno stavovima Evropske komisije iz Izvještaja o napretku Crne Gore za 2014. godinu, do kraja septembra da predloži i dostavi odborima model za koji smatra da će obezbijediti najefikasnije suzbijanje i sankcionisanje nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera”, navodi se u stavovima odbora.

Brazilski parket, njemačke sanitarije, travertino mermer…

Na internet prezentaciji “Normal Company” zgrada u kojoj Veljović posjeduje stan se opisuje kao “jedan od najatraktivnijij i najluksuznijih objekata u gradu”. U toj kompaniji navode da stanovi “posjeduju luksuznu opremu uključujući brazilski parket, Villeroy & Boch sanitarnu opremu, Daikin system klimatizacije, italijanska vrata Nusco Porte, kao i da su podovi i zidovi u stanovima obloženi travertino mermerom”.

Autori: Dejan Milovac (MANS)
Tina Popović (Vijesti)

Komentari su isključeni.