Kampanja DPS-a o trošku svih građana

0

Od 26 radnih dana, tokom mjeseca juna i prve polovine jula funkcioneri vladajuće DPS su u svojstvu državnih funkcionera na terenu proveli čak 20 dana, najavljujući i otvarajući različite projekte u gotovo svim djelovima Crne Gore.

Ono što u Vladi predstavljaju redovnim državnim aktivnostima, naročito je intezivirano nakon što je Predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović 20. juna raspisao parlamentarne izbore.

Analiza Istraživačkog centra MANS pokazuje da je u tome prednjačio potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Milutin Simović koji je u pomenutom periodu obilazio postojeće i najavljivao nove projekte u Podgorici,  Danilovgradu, Nikšiću, Bijelom Polju i na Žabljaku. Ukupna vrijednost kredita, subvencija, te najavljenih i okončanih radova koje je Simović tom prilikom promovisao iznosila je preko pet miliona eura.

Ništa manje aktivan u predizbornoj promociji uspjeha aktuelne vlasti nije bio ni premijer Duško Marković koji je sa lopatom u ruci polagao kamen temeljac i otvarao gradilišta po Podgorici, Danilovgradu, Kotoru, Cetinju i Bijelom Polju. Ukupna vrijednost projekata koje je Marković najavio u predizbrom periodu je preko 60 miliona eura.

Zloupotreba državnih resursa i funkcija je notirana i od strane posmatračke misije ODHIR-a tokom predsjedničkih izbora 2018. godine:

„Predsjednički izbori protekli su poštujući fundamentalne slobode, iako je kandidat vladajuće stranke, Milo Đukanović, imao institucionalnu prednost.

Analiza MANS pokazuje da je ova vrsta institucionalne podrške predstojećoj kampanji bila posebno vidljiva u glavnom gradu koji ujedno predstavlja i najveću izbornu jednicu u državi.

Tako su za svega mjesec dana državni i visoki funkcioneri Glavnog grada promovisali početak mahom infrastrukturnih projekata ukupne vrijednosti preko 42 miliona eura.

Da su nekih od ovih projekata tempirani za predizbornu kampanju pokazuje izgradnja puta Golubovci-Mataguži za koju je prema Planu javnih nabavi Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice tender trebao da bude raspisan krajem 2020. godine, odnosno u četvrtom godišnjem kvartalu nakon parlamentarnih izbora. Ipak, ugovor za posao vrijedan blizu 900 hiljada eura je potpisan u maju ove godine, dok je početak izgradnje najavljen svega nekoliko dana nakon što je Đukanović raspisao izbore.

Slična situacija je bila i sa rekonstrukcijom bulevara na Zabjelu, vrijednom 400 hiljada eura. U godišnjem Programu uređenja prostora Glavnog grada nije bila planirana rekonstrukcija ove ulice, ali to nije spriječilo gradonačelnka Ivana Vukovića da je svečano otvori, u prvoj sedmici nakon raspisivanja parlamentarnih izbora.

Vladajuća partija ove godine mogla da ima čak i više koristi od takozvane institucionalne podrške, kada se uzme u obzir situacija sa virusom korona, te gotovo izvjesne mjere kojima će se učesnicima na izborima značajno ograničiti promotivne aktivnosti na terenu.

Dejan Milovac
Istraživački centar MANS

Komentari su isključeni.