Katnić od posla sa Glosarijom “zaradio” 30.000 eura, porez nije plaćen

0

Istraživački centar MANSa  otkrio je  dokumentaciju koja potvrđuje da je podgorička kompanija “Glosarij” za najmanje 30 hiljada eura preplatila stan koji je 2009. godine kupila od sadašnjeg Glavnog specijalnog tužioca, Milivoja Katnića. Katnić ovaj posao nikada nije prijavio nadležnim institucijama, a podaci do kojih je došao MANS pokazuju da nije platio ni porez na dobit koju je ostvario u toj transakciji.

Milivoje Katnić, Glavni specijalni tužilac

MANS je  ranije saopštio da je Milivoje Katnić je u julu 2009. godine za 67.800 eura kupio stan od 54m2 u podgoričkom naselju “Novi grad” u ulici Vasa Raičkovića.

Svega nekoliko mjeseci nakon toga, Katnić je ovaj stan prodao podgoričkoj kompaniji “Glosarij” za 96.000 hiljada eura.

Međutim, u imovinskom kartonu Milivoja Katnića koji je u to vrijeme bio sudija Apelacionog suda nema podataka o ovim transakcijama. Ugovor o prodaji stana, Katnić je potpisao sa tadašnjim vlasnikom Glosarija, Vladimirom Vujovićem.

Gostujući u emisiji “Načisto” početkom oktobra, Katnić je povećanje vrijednosti stana od blizu 30 hiljada eura koja se desila u svega nekoliko mjeseci pravdao ulaganjima u rekonstrukciju ,naglasivsi da , ako toliko ne bude vrijedio danas, onda je “je to nešto što mu je kum poklonio”.

Da je spornih 30 hiljada eura zapravo poklonjeno Katniću, potvrđuje ugovor kojim je  kompanija “Glosarij” dalje preprodala stan koji je od njega  kupila . Naime, sredinom 2014. godine, na račun ove kompanije je uplaćeno 60 hijada  eura na ime kupovine stana koji je nekada pripadao Milivoju  Katniću. Kupac tog stana je bio Vladimir Vujović, sada kao fizičko lice.

Zarada koju je Katnić na ovaj način ostvario predstavlja oporezivi dobitak koji je morao biti prijavljen nadležnom poreskom organu.

U odgovoru na slobodan pristup informacijama koji joj je uputio MANS, iz Uprave prihoda i carina su objasnili da u njihovom sistemu nema informacije da je Milivoje Katnić ikada platio ovaj porez.

Podaci do kojih je došao Istraživački centar MANS-a dodatno diskredituju Milivoja Katnića i njegovu sposobnost da se bavi visokom korupcijom i javnim funkcionerima koji, poput njega, pokušavaju da sakriju imovinu.

„Podaci koje smo danas prezentovali pokazuju iz čega Milivoje Katnić crpi motivaciju za neprocesuiranje visokih javnih funkcionera, naročito kada su u pitanju slučajevi nezakonitog bogaćenja i skrivanje imovine.

Mi nalažalost danas imamo situaciju da Glavni specijalni tužilac ne umije ili neće da objasni zašto mu jedna privatna kompanija praktično poklonila trideset hiljada eura, što bi u svakoj iole razvijenoj zemlji značilo automatsku ostavku takvog tužioca.

U situaciji kada i sam glavni specijalni tužilac krši zakon i krije svoju imovinu od javnosti i nadležnih organa, teško je očekivati da sa te adrese dobijemo bilo kakve rezultate u borbi protiv korupcije i da se imovina koja je oteta od građana vrati u državni budžet, upozoravaju iz MANS-a“

 

MANS je i ranije optuživao Katnića za pristrasnost u vođenju istraga koje su se odnosile na sam vrh političke elite, uključujući i najnoviju istragu o Pandora papirima u kojoj se pominju imena predsjednika Mila Đukanovića i njegovog sina.

Iz MANS-a najavljuju da će već naredne sedmice uputiti  zvaničnu inicijativu Agenciji za sprečavanje korupcije jer, kako navode, ova institucija još nije reagovala po službenoj dužnosti na prve informacije o poslu između Katnića i firme Glosarij koje su objavljene prije više od mjesec.

 

Dejan Milovac
Istraživački centar
MANS

Komentari su isključeni.