Katnić javnosti dužan odgovore o crnim fondovima DPS-a

0

MANS je danas od Specijalnog državnog tužioca, Milivoja Katnića, zatražio da hitno informiše javnost o rezultatima dosadašnje istrage o sumnjama da je vladajuća partija svoje izborne kampanje finansirala iz nelegalnih fondova.

Specijalni državi tužilac, Milivoje Katnić

Specijalno tužilaštvo još u aprilu 2018. godine formiralo predmet nakon što je Istraživački centar MANS-a objavio priču o sumnjivim donacijama fizičkih lica Demokratskoj partiji socijalista (DPS) tokom kampanje za parlamentarne izbore 2016. godine. Podaci do kojih je došao MANS pokazuju da je postojala ozbiljnja sumnja da je novac iz nepoznatih fondova uvođen u zvanične tokove političke kampanje kroz fiktivne donacije, u ovom slučaju najsiromašnijih stanovnika naselja Vrela Ribnička u Podgorici.

Već skoro dvije godine tužilaštvo vodi istragu o čijim rezultatima javnost nema nikakvu informaciju.

Javnost je i dalje uskraćeno i za informaciju o tome da li je tužilaštvo i u kojoj mjeri provjeravalo tvrdnje predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića da je nelegalno finansirao DPS, te da je novac davao kako Milu Đukanoviću, tako i blagajnici njegove partije, Milki Vujović.

Da je Knežević bio donator potvrdio je i sam Đukanović odgovarajući na pitanja novinara početkom prošle godine: „Sve to što je rađeno je završavalo na odgovarajućoj adresi u Demokratskoj partiji socijalista, dakle u računovodstvu. Tamo je pažljivo evidentirano, a prema državnim organima su pravljeni onakvi izvještaji kakve su ti organi tražili.

Na ovo Đukanovićevo otvoreno priznanje da su postojali fondovi koji nisu prijavljivani nadležnim organima, specijalno tužilaštvo nije imalo bio kakvu reakciju, makar ne onu koja se očekuje od institucije koja je nezavisna od političkog uticaja.

Posljednji podaci koje je objavio MANS o neobjašnjivom bogatstvu Milke Vujović, zaposlene u računovodstvu DPS-a, uz činjenicu da u toj partiji nastavljaju da ćute o tome kako je njihova zaposlena stekla brojne vrijedne nekretnine, dodatno potvrđuju sumnje o načinu na koji se finansira vladajuća partija.

Nedostatak konkretnih akcija i ovolika pasivnost Specijalnog tužilaštva, kada su u pitanju sumnje u izbornu korupciju, posebno su problematični u izbornoj godini. Time se šalje veoma opasna poruka da je izborna korupcija u Crnoj Gori nekažnjiva i da tužilaštvo nije nikakva prepreka nastavku takve prakse.

Dejan Milovac
MANS

Komentari su isključeni.