Krivična prijava protiv NN lica zaposlenih u MUP-u

0

MANS je danas vršiocu dužnosti Vrhovnog državnog tužioca, Veselinu Vučkoviću podnio krivičnu prijavu protiv NN lica zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanja potpisa na zapisnicima o inspekcijskom nadzoru nad promjenama u biračkim spiskovima.

MANS je do sada pregledao blizu 800 individualnih dokumenata koji sadrže podatke o izvršenom inspekcijskom nadzoru nad postupcima upisa i brisanja iz biračkog spiska, a koji je uoči predsjedničkih izbora pokrenut na inicijativu predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića. Kao potpisnici svakog od tih dokumenata su navedeni upravni inspektori Sektora za državnu upravu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Veljka Raspopović, Lidija Pantović i Goran Petrović.

Međutim, međusobno poređenje zapisnika je otkrilo da potpisi pomenutih inspektora nisu identični na svim rješenjima. Naime, MANS je otkrio čak osam vrsta različitih potpisa jednih te istih upravnih inspektora, od čega na 4 vrste potpisa otpada preko 90% svih zapisnika koji su potpisani. U jednoj takvoj grupi se nalaze 154, drugoj, 167, dok je u trećoj i četvrtoj po 156 zapisnika. To znači da je skoro svaki četvrti zapisnik potpisan na drugačiji način. Preostale vrste potpisa su se našle na nešto manjem broju zapisnika.

Imajući u vidu toliki broj različitih vrsta potpisa, nije moguće utvrditi koji je od njih original a na kojem broju zapisnika se neko drugi potpisao umjesto inspektora. Kako je predmet inspekcijskog nadzora postupak jednog od osnovnih građanskih prava – glasačkog prava, smatramo da su ovakvi bezbjedonosni “propusti” nedopustivi. Ovo naročito kada je u pitanju MUP koji treba da se bori protiv krivičnih djela, a ne da ih prikriva.

Na ovaj način je još jednom osporena validnost inspekcijskog nadzora koji Upravna inspekcija MUP-a sprovodi po inicijativama predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića. Svi zapisnici koje je do sada inspekcija dostavila izbornom štabu Lekića, a u koje je MANS imao uvid su obilovali nepravilnostima, kako što se tiče samog upravnog postupka, tako i samog predmeta inspekcijskog nadzora – načina promjene podataka u biračkom spisku.

“Kvalitet” inspekcijskog nadzora, kao i njegovi “rezultati” su do sada pokazali da MUP Crne Gore ne samo što nema adekvatne pravne i tehničke kapacitete za vođenja registra građana, već da ne posjeduje niti minimum političke volje da se izbori sa kršenjem zakona i propisa od strane svojih službenika. To definitivno potvrđuje višednevno ćutanje ministra policije, Raška Konjevića, na sve ono što su nepravilnosti ne samo u inspekcijskom nadzoru, već prije svega vođenju biračkih spiskova na način koji otvara ogroman prostor za prekrajanje izbornih rezultata.

MANS

Komentari su isključeni.