Krivična prijava protiv Pavićevića čeka već sedam godina

0

Najnovije informacije o istrazi protiv bivšeg barskog predsjednika Opštine, Žarka Pavićevića koji se sada sumnjiči i za nezakonite poslove sa Poštom Crne Gore, još jedna su potvrda da je krivična prijava koju je MANS protiv Pavićevića podnio još sredinom 2011. godine bila utemeljena na čvrstim dokazima i u potpunosti opravdana.

Ponovo u zatvor? FOTO: Savo Prelević

Slučaj zajedničke izgradnje stambenog objekta sa Poštom Crne Gore je samo jedan od nekoliko poslova za koje je Pavićević bio prijavljen tužilaštvu i za što su svo ovo vrijeme postojali dokazi i obimna dokumentacija. Kada je konktetno ovaj posao u pitanju, MANS je sumnjičio direktora Pošte Milana Martinovića i Odbor direktora da su prilikom sklapanja ugovora iz 2008. godine, sa Pavićevićevom firmom ZIB u posao ušli bez ikakve garancije od strane te kompanije da će posao biti kompletiran na vrijeme. Na ovaj način nisu adekvatno zaštiti interese ovog državnog preduzeća što se nažalost u slučaju saradnje sa ZIB-om pokazalo kao velika greška. I pored toga što je postojao dovoljan osnov za jednostrani raskid ugovora sa ZIB-om, čelni ljudi iz Pošte to pitanje nikada nisu stavili na dnevni red.

Slučaj poslovne saradnje sa Poštom Crne Gore, te način na koji je vremenom povećavana spratnost zajedničkog objekta, otvara ogroman prostor za sumnju da je Pavićević koristo svoju poziciju i ovlašćenja u oblasti urbanizma kako bi za seba i svoju kompaniju obezbijedio što veću imovinsku korist. Kao jedini razlog za nepoštovanje ugovora sa Poštom Crne Gore kao državnom firmom, nameće se namjera Pavićevića da kroz izgradnju većeg objekta za sebe pribavi veću imovinsku korist.

I pored toga što je dobro što se tužilaštvo počelo ozbiljnije baviti Pavićevićem, ostaje otvoreno pitanje zbog čega je tužilaštvu, u ovom konkretnom slučaju, bilo potrebno gotovo osam godina da otvori istragu i da li će neko u tužilaštvu zbog toga snositi odgovornost.

Podsjećamo da je MANS tada osim Pavićevića tužilaštvu prijavio i direktora Pošte Milana Martinovića, ali i Branimira Gvozdenovića zbog zajedničkog učešća u sumnjivim poslovima koji su uključivali nekretnine Aca Đukanovića brata bivšeg premijera, kao i Ratka Vujačića, kuma bivšeg ministra inostranih poslova Milana Roćena.

Očekujemo da će i u ovim slučajevima koji se vezuju za Pavićevića biti uskoro otvorena istraga, te da u tužilaštvu neće dozvoliti da bilo koji od prijavljenih slučajeva zastari.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra MANS

Komentari su isključeni.