Krivična prijava za manipulacije biračkim spiskom

0

MANS je danas podnio krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv više NN lica koja su omogućila da preko 200 građana sa teritorije Tivta nezakonito glasa u tri prehodna izborna ciklusa na državnom nivou – dva parlamentarna 2009. i 2012. kao i na predsjedničkim izborima 2013. godine. Na taj način NN lica su izvršila krivična djela sastavljanje netačnih biračkih spiskova, zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju i nesavjestan rad u službi.

MANS-ov program za monitoring i analitiku je početkom aprila sproveo analizu biračkog spiska i utvrdio da su 94 lica sa teritorije te opštine godinama imala nezakonito pravo glasa na parlamentarnim i predsjedničkim izborima i to bez crnogorskog državljanstva. Tako, 65 lica je bez državljanstva moglo da glasa u sva tri izborna ciklusa, 27 lica samo na parlamentarnim izborima 2009. i 2012. godine a dva lica su pravo glasa bez državljanstva imala na parlamentarnim 2012. i predsjedničkim izborma održanim 2013. godine.

Kada smo javnosti prezentovali ove podatke izrazili smo sumnju da ova lista nije konačna te da je obim zloupotreba biračkog spiska, samo na tivatskoj teritoriji, značajno veći, zbog čega smo sproveli dodatne analize. Tim analizama utvrđene su nove zloupotrebe i identifikovano je dodatnih 114 lica koja su nezakonito, bez crnogorskog državljanstva, imala pravo glasa na nekim od prethodnih izbora i to: 104 lica koja su bez državljanstva glasala na parlamentarnim izborima 2009. i 2012., osam lica koja su glasala u sva tri izborna ciklusa i tri lica koja su bez državljanstva glasala na parlamentarnim izborima 2009. godine.

To znači da je preko 200 građana samo sa teritorije Tivta bez crnogorskog državljanstva imalo pravo glasa na svim ili nekim od prethodnih državnih izbora, što dokazuje masovne manipulacije biračkim spiskom godinama unazad, sa ciljem uticaja na izborni rezultat. Na taj način grubo je prekršen član 188 Krivičnog Zakonika Crne Gore koji kaže da će se kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine svako ko u namjeri uticanja na rezultate izbora ili na referendumu, sačini netačan birački spisak.

Kada teritoriju Tivta posmatramo kao uzorak kompletnog biračkog spiska Crne Gore, onda se može očekivati da je u našoj državi prilikom prethodnih izbora, samo kroz ovaj vid zloupotrebe, nezakonito pravo glasa imalo preko 10.000 građana, što je više od broja glasova koji je, na primjer, odlučio pobjednika poslednjih predsjedničkih izbora.

Zbog nespornih dokaza da u Crnoj Gori postoji sistemsko manipulisanje biračkim spiskom u cilju uticaja na izborni rezultat, pozivamo Vrhovnog državnog tužioca da hitno reaguje, već danas otvori istragu i procesuira sve one koji su godinama unazad omogućavali da se u Crnoj Gori suprotno Ustavu i zakonu prekraja izborna volja naših građana.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring programa

Tabelu sa imenima svih lica koje su nezakonito imala pravo glasa u Crnoj Gori nakon čega su iz biračkog spiska brisana ili im je dato crnogorsko državljanstvo možete preuzeti OVDJE (PDF)

Komentari su isključeni.