Kriza se riješava zapošljavanjem, a ne povećanjem taksi

0

Podgorica – Umjesto da stvara uslove u kojima bi privrednici stvarali profit i zapošljavali nove ljude, Vlada Crne Gore sprema još jedan namet nakon koga će sve poskupjeti.

Namjera da povećaju porez na dodatnu vrijednost još jednom dokazuje da im nije stalo do boljitka države i građana, već da otmu i to malo što pošteni privrednici uspiju da zarade u ovakvim uslovima.

Oni misle da će povećanjem PDV riješiti ekonomsku krizu a ne vode računa o tome da se u Evropskoj Uniji ti problemi rješavaju tako što se privrednici stimulišu da otvore firme i zaposle više ljudi.

Kada te firme počnu da rade i stvaraju prihode, onda se državi proširuju izvori za oporezivanje i to se u većini evropskih zemalja pokazalo kao koristan način za popunjavanje budžeta.

Namjera Vlade Crne Gore da se PDV poveća za još dva odsto uticaće na krajnju cijenu, pa će privrednici biti u dilemi da li da podižu cijene usluga i roba ili da trpe gubitke,čime će država vremenom gubiti izvore prihoda jer će se firme poštenog biznisa lagano gasiti.

Iako se Vlada Igora Lukšića pravdala da uvodi takse na telefone, kabovsku i internet kako ne bi povećavala PDV jer bi to smanjilo kupovnu moć i negativno uticalo na uslužni i turistički sektor, očigledno je da su nas licemjerno lagali jer su nakon nedelju dana pribjegli upravo onome što su tvrdili da je štetno.

I dok će građanima već naredni račun biti uvećan za nekoliko eura taksi na telefon, internet, brojilo i kablovsku, Vlada će im u međuvremenu spremiti novi paket poskupljenja.

Kabinet Igora Lukšića zato ne vodi računa kako će se građani, među kojima ima i onih koji mjesečno primaju 33 eura, izboriti sa ovim nametima.

S druge strane, umjesto da ubira ekstraprofit od tajkuna, Vlada im otpisuje poreze i garantuje milionske kredite kod inostranih banaka.Ona štiti inostrane i domaće takozvane kontroverzne biznismene od bankrota i omogućava im sumnjive finansijske transakcije, koje toleriše vrhovna državna finansijska institucija.

Zato, pozivamo poštene privrednike, profesore i one koji znaju kako se izboriti sa zulumom ove Vlade da nam se pridruže, jer ćemo sjutra biti siromašiniji nego danas. Ne smijemo ćutati i plaćati bogaćenje familije Đukanović dok narod Crne Gore više nema ni hljeba da jede!

Ekonomski tim Građanskog fronta

Komentari su isključeni.