Lokacije i termini za prikupljanje potpisa građana za Zahtjev poslanicima da odbace Zakon o PDV-u

3

Sjutra počinje prikupljanje potpisa za Zahtjev poslanicima da odbace Zakon o porezu na KAP i tajkune. Veliki broj sindikata i NVO već podržava akciju, a podnošenje zajedničkog amandmana najavili su poslanici iz opozicije, ali i iz vladajuće koalicije.

Mnogi poslanici opozicije, ali i iz vladajuće koalicije su nam već najavili da su spremni da potpišu zajednički amandman kojim se traži zadržavanje iste stope PDV-a od 17 posto, a koji će biti podnijet u utorak ukoliko Zakon o PDV-u uopšte dobije većinu dovoljnu da bude stavljen na dnevni red.

Vjerujemo da podnošenje amandmana od strane samo jedne partije predstavlja pokušaj politizacije inicijative svih građana, koji imaju različita politička opredjeljenja, zarad sticanja jeftinih političkih poena. Ovo je posebno očigledno jer su ti amandmani podnijeti baš na dan kada je najavljeno da će početi potpisivanje zahtjeva poslanicima, iako je famozni Zakon o PDV-u već danima u Skupštini. Poznato je da su uvijek do sada jednopartijske inicijative bile osuđene na propast ili su bile predmet besprizorne trgovine sa vlašću. Želimo da vjerujemo da je u slucaju PDV-a riječ samo o ličnim interesima pojedinih poslanika koji su i ranije aktivno učestvovali u postizanju dogovora koje su platili građani, i da kroz politizaciju inicijative koju podrzavaju svi građani i glasači svih partija dezavuišu postizanje dogovora skupštinske većine o odbacivanju poreza za KAP.

Pozivamo poslanike iz svih partija da odbiju uvođenje poreza za KAP i podnesu zajednički amandman na predlog Vlade kojim ce pokazati da im je interes građana iznad partijskih, a i ličnih interesa.

Informacije sa terena pokazuju da je veliki broj građana već kontaktirao naše saradnike interesujući se gdje će moći da potpisu Zahtjev poslanicima, pa šaljemo spisak lokacija kao i termina tokom kojih će biti prikupljani potpisi građana:

Podgorica:

Trg Republike – od 09 do 21;

Ulica Slobode – (kod bivše knjižare Kultura) – od 09 do 21;

Gintaš – od 9 do 13;

Ulica Moskovska (preko puta bivše Male pijace) – od 9 do 14;

KBC – od 13:30 do 15:30;

Bulevar Svetog Petra Cetinjskog (kod pekare Inpek) – od 17 do 21;

Kod spomenika Svetog Petra Cetinjskog – od 17 do 21;

Tuzi, centar – od 16:30 do 19;

Nikšić: Gradski trg od 9 do 17; Danilovgrad: Gradski trg od 8 do 11; Cetinje: Gradski trg od 12 do 17;

Herceg Novi: Gradski trg od 9 do 17; Tivat: Trg Magnolija od 13 do 17; Kotor: Ispred kapije Starog grada od 9 časova;

Budva: Trg ispred Starog grada od 9 do 12; Bar: Trg ispred robne kuće od 9 do 17; Ulcinj: Pristan od 9 do 14;

Kolašin: Gradski trg od 10 do 14 i uveče od 19 do 22; Mojkovac: Gradski trg od 10 do 15; Berane: Glavna ulica od 9 do 14;

Bijelo Polje: Gradski trg od 9 do 17;

Pljevlja: Ispred hotela Pljevlja Od 11 do 15 i uveče od 18 časova;

Rožaje: Ispred Centra za kulturu od 10 do 14;

Andrijevica: Kod hotela od 8 časova;

Zahtjev poslanicima da ne glasaju za Porez za KAP, građani mogu potpisati i putem sledeće online forme: http://www.ipetitions.com/petition/protiv–pdv/

MANS

3 Comments

 1. mandic zoran

  protiv sam ikakvoga podizanja PDV…

  u ovoj drzavi ova vlast radi sta god zeli ima vise od 20 godina, povecanjem PDV je samo jos jedan izgovor da naplate svoje greske od svih nas a ja bi predlozio i dozvolio da naplate od onih glupih gradjana koji ih glasaju.

  ovoga ima samo kod nas sto je narodu sve gore ovima u vlasti je sve bolje a na kraju svi gradjani ispastaju i placaju… sve bi bilo dobro da nema 100ke koja klice; m… volimo teee!!!!

 2. Ljiljana Popović Moškov

  Stvarno je poražavujuće,što se sve u našoj Državi preduzima za navodno “izlaženje iz krize”,a zapravo se sve radi da bi se pokrpio deficit u budžetu ,nastao kao posledica veoma lose vodjene Ekonomske politike .Od silnog novca dobijenog privatizacijom nijedan cent nije na žalost ulozen u razvoj I otvaranje novih radnih mjesta,već je potrošen u javnu potrošnju -na plate zaposlenih u administraciji,penzije I raskalašno trošenje novca u nekakve “dogadjaje” od “glamura” od kojih običan čovjek nije imao (I nema) nikakve koristi.Isto je I sa novcem dobijenim od poreskih obveznika.
  Pitam se koja to Država I čija privreda može isfinansirati primanja u administraciji ako se zna da svaki četvrti zaposleni u Crnoj Gori živi od budžetskog novca?
  Pitam se zašto se ne primjene svi raspoloživi zakonski propisi da se naplati novac od onih koji Državi duguju milione neuplaćenog PDV I drugih poreza I doprinosa,a pri tome su itekako napunili sopstvene džepove?
  Pitam se da li imalo razmišljaju- kako normalno da posluju oni koji stvaraju novu vrijednost ako od svog rada I zaradjenog državi treba da daju gotovo 60% primanja?
  Očito da njih to ne interesuje,već upravo od onih koji svoje obaveze redovno izmiruju hoće da “iscjede” još I još dok I njih ne primoraju da zatvore svoje kompanije.Upravo je I najavljeno povećanje PDV okrenuto njima,jer oni koji duguju I dalje će dugovati I ne zanima ih kolika će stopa PDV biti.Bila ona 17; 19; ili 50%,svejedno im je -Oni je ionako neće uplaćivati,a Država će im na kraju otpisati sve dugove.
  Pa jesmo li mi ostali “majmuni”.Ili su to ipak oni,kad polagano kidaju granu na koju upravo sjede,a da ih to nimalo ne zabrinjava???