Rašović, Nikitović i Radulović dobitnici Nagrade za najbolju priču nastalu korišćenjem ZoSPI

0

Istraživačka priča „Ulcinj: pred vratima izbori i tužioci“ Sanje Rašović, freelance novinarke, osvojila je prvu nagradu na konkursu za najbolju istraživačku priču, zasnovanu na podacima koji su dobijeni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Dobitnik druge nagrade je Jovan Nikitović, novinar Pobjede za serijal priča o Narodnom muzeju Crne Gore, a treću nagrada pripala je Mili Radulović, novinarki ND Vijesti za priču „Zakon ćutanja o neustavnom prisluškivanju“.

Nagrade će autorima biti dodijeljene sjutra, 25. jula 2018. godine u EU Info centru u 12 h, nakon čega će uslijediti tribina pod nazivom „Uloga slobodnog pristupa informacijama u istraživačkom novinarstvu i borbi protiv korupcije“. MANS poziva novinare i medijske poslenike, kao i predstavnike civilnog sektora i sve zainteresovane da prisustvuju tribini i doprinesu debati o ovoj temi.

Prvonagrađena istraživačka priča, koja je nastala u saradnji BIRN-a i CINCG, precizno razotkriva anatomiju uglavnom nekažnjive korupcije i zloupotreba institucionalne moći u jednoj lokalnoj zajednici, ocijenili su članovi žirija u sastavu Snježana Milivojević, profesorica FPN u Beogradu, Duško Vuković, predsjednik Skupštine Media centra i Bojana Jovanović, novinarka KRIK-a.

„U isrcpnom istraživanju, novinarka je pokazala sve istraživačke kvalitete i poštovala najviše  stručne standarde – prikupljala i analizirala dokumentaciju, kontaktirala relevantne sagovornike i zaokružila cjelinu slikovito prezentujući čitaocima svoja otkrića i karakter glavnih junaka svog istraživanja. Pokazala je zašto su novinarski talenat, upornost i hrabrost, u kombinaciji sa slobodnim pristupom informacijama, najbolji saveznici javnosti u ostavrivanju prava da zna“, navodi se u obrazloženju žirija.

Drugonagrađeni Jovan Nikitović u obimnoj analizi  otkriva kako je višedecenijska nebriga nadležnih institucija dovela do toga da nestane ili se ošteti 14 i po hiljada predmeta iz muzeja širom Crne Gore. „Iz teksta u teskt prepliću se nebriga, neznanje, neodgovornost i nezakonitost, a novinar s pravom ukazuje da država nije pokazala zainteresovanost da sačuva i zaštiti kulturnu baštinu, niti da kazni one  čija je dužnost bila da brinu o ovim kulturnim dobrima“ ocijenili su članovi žirija.

Mila Radulović je svojom pričom odškrinula vrata tamnog svijeta zloupotreba kojima pribjegavaju institucije koje u demokratskim društvima imaju obavezu da štite ljudska prava. „Tekst ukazuje na opasnost koje obični građani često nisu ni svjesni, a koja se odnosi na samu suštinu prava na privatnost. Nespremnost institucija da novinarki dostave podatke o tome u kojoj mjeri nezakonito prate telefonsku komunikaciju građana izaziva sumnju da se u državi ne poštuju osnovna načela demokratije i da institucije zloupotrebljavaju zakonska ovlašćenja praveći na taj način od građana taoce sistema“, navodi se u obrazloženju treće nagrade.

MANS dodjeljuje nagrade uz podršku Evropske unije u okviru Programa za profesionalizaciju medija. Riječ je u prvom u nizu nagradnih ciklusa za najbolje novinarske priče, a naredni konkurs otvoren je do novembra, kada će biti nagrađeni autori priča koji su u istraživanju koristili napredne internet tehnike i alate za prikupljaje, obradu i provjeru podataka.

Komentari su isključeni.