MANS: Najmanje 18,5 miliona državnog novca za potkupljivanje birača

0

Ćalović Marković je pozavala građane da prijavljuju zloupotrebe koje budu otkrili, ali i da im se i na dan izbora obrate za pomoć ako imaju problema sa mjestom glasanja

Najmanje 18,5 miliona eura novca iz državne kase potrošeno je u preduzbornom periodu na zapošljavanje, subvencije, kredite i otpise dugova,odnosno aktivnosti kojima se utiče na birače, procjena je MANS-a koji je pratio ponašanje ključnih državnih institucija u julu i avgustu.

“Ako je to iskorišćeno u svrhu za koju sumnjamo da jeste, onda je vladajuća partija u ogromnoj prednosti”, ocijenila je izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković.

Ona je kazala da će regularnost parlamentarnih izbora u nedjelju zavisiti dosta od ponašanja na izbroni dan, ali da je MANS utrvdio da situacija za slobodno izjašnavanje građana nije puno bolja nego na prethodnim izbroima.

Direktorica MANS-a je to kazala na osnovu stanja biračakog spiska i primjene izbornih zakona.

Njen zamjenik Dejan Milovac kazao je da su oni na osnovu analize zapošljavanja u 140 najvećih državnih institucija procjenili da je od početka kampanje u julu mjesecu u državnoj upravi zapošljeno 1.502 ljudi. To su, kazao je, 322 nova radna mjesta koja nijesu prijavljena Agenciji za sprečavanje korupcije.

U julu i avgustu je kroz državnu pomoć subvencionisano 80 novih radnih mjesta u privatnim kompanijama. Kada je u pitanju Zavod za zapošljavanje, brioj radnih mjesta u preduzbornom periodu je udvostručen.
“U julu i avgustu predizborno zapošljavanje je građane koštalo 2,8 miliona eura”, naveo je on na pres konferenciji.

Analizirajući iznos od 18,5 miliona, Milovac je dalje kazao da je za angažman građana na povremenim poslovima u državnoj upravi potrošeno million eura, koliko je utrošio i ZZP, uz dodatnu pomoć Ministarstva ekonomije od 800 hiljada eura.

Tu je zatim  asfalitiranje puteva, sanacija fasada i slično u drugoj polovini jula i avgustu, zatim krediti za poljoprivredu.

Investiciono razvojni fond je ove godine dao 2,8 miliona eura za poljoprivredne kredite ali se ne zna  koji način i kada jer oni, kako je rekao Milovac, kriju podatke.

“Postojeća zakonska regulative nije uspjela da zaustavi zloupotrebiu državnih fondova kada su u pitanju izbori,” zaključio je on.

Rukovodilac Monitoring programa  MANS-a Vuk Maraš je zamjerio državnim instutucijama na način na koji proaktivno objavljuju podatke koje su dužni po Zakonu o finansiranju partija i izbronih kampanja.

On je kazao da je Ministarstvo za informaciono društvo šampion u  sakrivanju podataka i da to što oni objavljuju kroz analitičke kartice ništa ne znači, već predstavlja šifrarnik iz koga je nejasno kako je novac potrošen.

On ja kazao da je slično sa Ministartsvom saobraćaja, Direkcijom za saobraćaj, zatim Ministarstvu ekonomije pa I Državnom izbornom komisijom.

Vanja Ćalović Marković je kazala da su oni prijave za prekomernu potrošnju državnog novca podnijeli Agenicji za sprečavanje korupcije, ali da je ona prespora u odlučivanju.

“Već smo pokrenli neke prekršajne postupke protiv nje zbog toga,” rekla je.

Pošto će Specijalno tužilaštvo prtiti izbroni dan I eventulane nepravilnsoti, MANS je, rekla je Ćalović Marković, zatražio informaciju o tome kako bi bilo najefikansije da im dostavljaju podatke o zloupotrebama koje budu otkrili.

Do sada nijesu dobili odgovor a MANS će ako on izostane,objasnila je, odmah podnositi krivične prijave.

Ona je pozavala građane da prijavljuju zloupotrebe koje budu otkrili, ali i da im se i na dan izbora obrate za pomoć ako imaju problema sa mjestom glasanja, odnosno ne znaju gdje treba da glasaju.

Autor: Mila Radulović
Preuzeto sa portala Vijesti

Komentari su isključeni.