MANS počeo obuke za NVO: Zajedno do informacija od javnog značaja

0

MANS je, u okviru projekta podržanog kroz regionalnu inicijativu „SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan“, 2. novembra 2023. godine održao prvu u nizu obuka u oblasti slobodnog pristupa informacijama (SPI), i to za kolege iz nevladinih organizacija iz Podgorice i centralnog regiona Crne Gore.

Obuka je održana u prostorijama NVO MANS, a učestvovali su predstavnici Građanske alijanske, NVO Roditelji, Instituta za razvoj kulture, Sindikata slobodnih radnika Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), CAZAS-a, CSP Zaštita, Rotary kluba Podgorica i Sindikata medija Crne Gore.

 U prvom dijelu, obuka je bila fokusirana na upoznavanje sa zakonskim okvirom, mogućnostima koje zakon pruža, definicije, rokove, informacije koje su već dostupne, ali i ograničenja propisana zakonom. Nakon toga, učesnicima je predočen značaj pravilne sadržine i formulacije zahtjeva za SPI, kao i koji su rokovi za odgovor po zahtjevu, žalbe i tužbe, odnosno upravni postupak.

U drugom dijelu, razgovarali smo o kapacitetima nevladinih organizacija za monitoring socijalnih politika, i s tim u vezi formirali nacrte akcionih planova za sprovođenje daljih aktivnosti i razvijanje prakse.

Na kraju obuke učesnicima je demonstrirano funkcionisanje MANSove aplikacije „Pitajte institucije“, i kao vježbu su samostalno formulisali i slali zahtjeve za slobodan pristup informacijama.  

Do kraja mjeseca MANS će organizovati obuke za nevladine organizacije iz južne i sjeverne regije u Budvi, Nikšiću i Bijelom Polju.

MANS

 

Komentari su isključeni.