MANS podnio 148 žalbi Ustavnom sudu

0

MANS-LogoMANS je danas Ustavnom sudu podnio 148 žalbi na do sada pristigla rješenja Državne izborne komisije kojima se potvrđuju oduke Izborne komisije Glavnog grada o odbacivanju prigovora na izborne neregularnosti zabilježene tokom posmatranja lokalnih izbora održanih 25. maja ove godine.

Podnijete žalbe se odnose na prvi setod 916 prigovora koje je MANS u ime tri partije podnio Izbornoj komisiji, a ona ih odbacila, što je potvrdio i DIK. MANS je nadležnim institucijama podnio preko 2500 prigovora na izborne nepravilnosti koje su se desile na podgoričkim lokalnim izborima.

Državna izborna komisija se nije bavila suštinom prigovora već je po automatizmu i bez ikakavog pravnog osnova jednostrano odbacivala naše prigovora, a da se prethodno nije bavila činjenicam , vršila uvid u zvanične zapisnike, ili prikupljala infomacije od članova biračkog odbora ili posmatrača MANS-a.

Tako donijete odluke su bile motivisane samo političkim interesom vladajuće partije da se što efikasnije sakriju brojne izborne nepravilnosti i to se jasno vidi u načinu na koji su i DIK i Izborna komisija Glavnog grada odbijali naše prigovore.

Danas ocekujemo da ćemo dobiti nova rješenja po ostalim prigovorima kojima se nastavclja postupak “procesuiranja” nepravilnosti, ali zapravo jedno bezočno kreiranje privida da sistem funkcioniše, i to brzinom od dva prigovora po minutu. Bez ozbira na to, MANS će istrajati u pravnim procedurama i do kraja dovesti sve započete postupke kako bi konačno imali i vrlo konkretne dokaze koliki su demokratski i pravni kapaciteti i DIK-a i Izborne komisije Glavnog grada.

Dosadašnji način rada ovih institucija je pokazao da Zakon o izboru poslanika i odbornika ima ozbiljne nedostatke i da ne obezbjeđuje niti minimum uslova za održavanje fer i slobodnoh izbora, ali i da su DIK i Izborna komisija Glavnog grada duboko ispolitizovane, do mjere da ne prezaju od toga da odbace i sasvim očigledne i nesporne izborne nepravilnosti.

Kada je u pitanju Ustavni sud, ova institucija je do sada mnogo puta pokazala da politički pritisak na nju može da da konkretne rezultate, uprkos tome što je dužna da radi i sudi po Ustavu i zakonima ove zemlje. Svaki drugi, osim pozitivnog odgovora na naše žalbe bi bio još jedna potvrda da ova institucija nije sud građana nego sud jedne političke partije. Ovo iz razloga jer se žalbe koje je MANS danas podnio odnose na konkretne i dokumentovane izborne nepravilnosti, koje niko do sada nije osporio niti demantovao, ali i na katastrofalne greške koje su Izborna komisija Glavnog grada i DIK pravili tokom munjevitog odbacivanja naših prigovora.

Bez ozbira na nemogućnost njihovog pravnog procesiurianja zbog opšte politizacije nadležnih institucija, nepravilnosti koje su posmatrači MANS zabilježili 25. maja nastavljaju da svjedoče koliko je izborni proces u Crnoj Gori zarobljen korupcijom, a institucije nemoćne da se odupru brutalnom političkom pritisku.

MANS

Komentari su isključeni.