MANS podnio krivične prijave protiv više funkcionera DPS-a

0

MANS je danas vršiocu dužnosti Vrhovnog dravnog tužioca, Veselinu Vučkoviću, podnio krivične prijave protiv više funkcionera Demokratske Partije Socijalista, ministara i rukovodilaca vladinih agencija i institucija, te poslanika Skupštine Crne Gore iz redova te partije i opštinskih funkcionera, zbog osnovane sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i nezakonito koristili državne resurse kako bi uticali na političku volju građana i konačan ishod izbornog procesa.

Krivične prijave su podnijete protiv ukupno 22 lica i to: Predsjednika Vlade Crne Gore i Predsjednika DPS-a, Mila Đukanovića, bivšeg političkog direktora te partije i aktuelnog ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića, bivšeg ministra poljoprivrede i aktuelnog političkog direktora DPS-a, Tarzana Miloševića, poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore, Jovana Martinovića, Zorana Jelića, Zorana Vukčevića, Zorana Srzentića, Radivoja Nikčevića i Husnije Šabovića, direktorice Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, Vukice Jelić, državnog sekretara Ministarstva održivog razvoja i turizma, Daliborke Pejović, člana Glavnog odbora i predsjednika opštinskog odbora DPS-a za Herceg Novi, Zorana Bošnjaka, predsjednika opštinskog odbora DPS-a i sekretara za budžet i finansije Opštine Tivat, Ivana Novosela, predsjednika opštinskog oodbora DPS-a u Beranama, Budimira Dabetića, predsjednika Opštine Šavnik, Mijomira Vujačića, predsjednika Opštine Mojkovac, Dejana Medojevića, predsjednika opštinskog odbora DPS-a i Predsjednik Skupštine Opštine Budva, Bora Lazovića, predsjednika opštinskog odbora DPS-a i potpredsjednika Opštine Bijelo Polje, Abaza Kujovića, predsjednika opštinskog odbora DPS-a i predsjednika Skupštine Opštine Danilovgrad, Miodraga Đurovića, predsjednika opštinskog odbora DPS-a Žabljak, Milorada Zarubice, zamjenika gradonačelnika Glavnog grada Podgorice, člana opštinskog odbora DPS-a Podgorice, Vladana Vučelića, predsjednika opštinskog odbora DPS-a Ulcinja, Ljora Nrekića.

Krivične prijave protiv ovih lica su podnijete na osnovu snimaka sa sjednica Glavnog odbora DPS-a, ali i brojnih dokaza koje je prikupio istraživački tim MANS-a, a kojima se dokumentuju sumnje da su nabrojana lica koristila svoju poziciju i državne resurse za političku promociju svoje partije i kupovinu podrške na terenu uoči posljednjih parlamentarnih izbora.

Sva lica se terete za zloupotrebu službenog položaja iz člana 416 Krivičnog zakonika Crne Gore, ali i za brojna druga krivična djela koja se odnose na povredu ravnopravnosti, povredu slobode opredjeljenja, povredu prava iz rada i zapošljavanja i slično.

Tako se Milo Đukanović tereti da je koristeći svoj položaj podstrekavao druga lica da vrše zapošljavanja po političkoj pripadnosti, ali i sam učestvovao u tom radnjama. Đukanović se tereti i da je zahtijevao da se glasačima njegove partije omogući zamjena ličnih dokumenata, što je bio osnov za ostvarivanje biračkog prava, čije je počinio krivično djelo povreda ravnopravnosti pomaganjem iz Krivičnog zakonika Crne Gore. Pored ovoga, Đukanović kao Predsjednik DPS-a dijeli dio odgovornosti svih prijavljenjih ovim krivičnim prijavama, jer je kao odgovorno lice u toj partiji bio u poziciji da upozorni na kršenje zakona i propisa , i da ih spriječi, što je ipak izostalo. Nasuprot tome, većina od prijavljenih lica je direktno njemu podnosila izvještaj o radnjama koje su preduzeli, a koja se u Krivičnom zakoniku Crne Gore mogu kvalifikovati kao krivična djela.

Pored njega, krivičnim prijavama je obuhvaćen i Branimir Gvozdenović koji se tereti da je vršio pritiske na direktore državnih preduzeća kako bi zapošljavali članove DPS-a i time obezbjeđivali sigurne glasove, te sugerisao kako bi biračke spiskove trebalo “urediti” da odgovaraju njegovoj partiji.

Bivši ministar poljoprivrede Tarzan Milošević se tereti da je zloupotrebljavao svoju poziciju i na terenu odrađivao kampanju za DPS obećavajuću isplatu sredstava iz budžeta, ali i međunarodnih fondova i prikazujući ih kao predizborno obećanje.

Poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore, Jovan Martinović se tereti da je na račun Prestonice Cetinje dijelio jednokratnu novčanu pomoć građanima kako bi oni zauzvrat podržali njegovu partiju na izborima. Poslanici Zoran Jelić i Zoran Vukčević se terete da su vršili pritisak i preduzimali aktivnosti kako bi prednost prilikom zapošljavanja imali prvenstveno građani koji podržavaju ili su članovi DPS-a, za šta se tereti i direktorica Zavoda za zapošljavanje, Vukica Jelić. Poslanik Zoran Srzentić se tereti da je učestvovao u akcijama zapošljavanja isključivo DPS kadrova i obezbjeđenja pripravničkog staža samo za podobne kadrove, dok se njegov kolega Radivoje Nikčević tereti da je sa drugim licima učestvovao u protivzakonitom sastavljanju spiskova o političkom opredjeljenju zaposlenih u nikšićkoj Željezari, kao i da je učestvovao u formiranju partisjkog sindikata u toj firmi sa ciljem da se postojeći sindikat eliminiše.

Prijava protiv Daliborke Pejović se odnosi na sumnju da je zloupotrebljavajući svoj položaj uticala na promjenu stanja u biračkom spisku, a takođe je zloupotrebljavala podatke zaposlenih u državnim preduzećima u Herceg Novom kako bi pravila analize o izlaznosti tih lica i analize o tome koliku podršku njena partija dobija u određenim državnim preduzećima.

Zoran Bošnjak se tereti da je u hercegnovskim preduzećima u kojima je država većinski vlasnik učestvovao i podstrekavao na učestvovanju u mobilizaciji zaposlenih da pruže podršku njegovoj partiji, dok se njegov kolega Ivan Novosel iz Tivta tereti da je učestvovao u kontroli da se u državnim preduzećima i javnoj upravi zapošljavaju isključivo članovi DPS-a.

Predsjednik Opštine Šavnik, Mijomir Vujačić se u našoj prijavi tereti da je u toj opštini prikupljao podatke o članovima DPS-a kako bi im se primarno isplatila šteta od vremenskih nepogoda, za šta se tereti i njegov kolega iz Mojkovca, Dejan Medojević. Njhov partijski kolega iz Berana, Budimir Dabetić se tereti da je uticao na selektivnu isplatu otpremnina iz Fonda rada, prvenstveno glasačima DPS-a, dok se Abaz Kujović tereti da je podsticao druge da zloupotrebe svoj položaj za obezbjeđenje sredstava pomoći sa glasače DPS-a u Bijelom Polju. Slična prijava je podnijeta i protiv poslanika Husnije Šabovića koji se pored toga tereti i da je uticao na druge da zloupotrijebe službeni položaj kako što više glasača DPS-a iz inostranstva došlo na glasanje.

Zbog zloupotreba prilikom zapošljavanja i favorizovanja kadrova DPS-a, krivična prijava je podnijeta i protiv Miodraga Đurovića iz DPS-a Danilovgrad, njegovog kolege iz Žabljaka, Milorada Zarubice, ali i Ljora Nrekića iz DPS-a Ulcinja. Zbog prikupljanja sigurnih glasova iz državnih preduzeća u budvanskoj opštini, prijava je podnijeta i protiv prvog čovjeka DPS-a Budve, Bora Lazovića, dok se Vladan Vučelić, zamjenik Gradonačelnika Podgorice tereti da je druge podstrekavao na zloupotrebu službenog položaja u korist izborne kampanje DPS-a.

Ovim putem pozivamo tužioca Vučkovića da za razliku od svoje prethodnice odmah otvori istragu u slučaju “Snimak” i time pokaže da njegovo postavljenje neće biti samo nastavak podilaženja partijsko-kriminalnim strukturama, kao što je to do sada bio slučaj sa Rankom Čarapić.

MANS će nastaviti da prikuplja dokaze koji ukazuju na zloupotrebu državnih resursa u političke svrhe, i da upoznaje javnost sa primjerima koji potvrđuju snažno prisustvo političke korupcije tokom posljednjih izbora u Crnoj Gori.

MANS

Komentari su isključeni.