MANS podnio tužbu zbog postupanja policije i tužilaštva u slučaju kupovine ličnih karata

0

MANS će sjutra Osnovnom sudu u Podgorici podnijeti tužbu protiv Države Crne Gore zbog naknade nematerijalne štete zbog očiglednog organizovanog kršenja prava naših zaposlenih tokom “istrage” o kupovini ličnih karata koju smo prijavili.

Naime, nakon što su na portalu MANS-a postavljeni audio zapisi u kojima se opisuje kupovina ličnih karata, kompletna pažnja tužilaštva se usmjerila samo i isključivo na MANS kao nekoga ko je otkrio pripremanje krivičnog djela.

U tom smislu, i policija i tužilaštvo su prema zaposlenima u MANS-u preduzeli sve mjere kao da se radi o kriminalcima, dok je akter snimka Predrag Vasović saslušan i otpušten nakon što je izjavio da se “samo šalio”.

Od početka “istrage” o kupovini ličnih karata, nadležno tužilaštvo nam niti jednim dopisom ili usmenom informacijom nije saopštilo koje to krivično djelo istražuje zbog kojeg je jedan od naših zaposlenih, Vuk Maraš pretresan na javnom mjestu, zbog čega su mu oduzeti i privatni telefon i kartica, ali i službeni telefon i kartica MANS-a koji su se zatekli kod njega.

Sa druge strane, činjenica da službeni mobilni telefon nije oduzet u prostorijama MANS-a, već u momentu dok se on nalazio kod Maraša pokazuje da su policija i tužilaštvo ponovo nad našim zaposlenima nezakonito sprovodili mjere tajnog nadzora.

Naime, mobilni telefon je oduzet od Vuka Maraša na podgoričkom aerodromu neposredno nakon slijetanja, što upućuje na zaključak da je policija pratila kretanje i komunikaciju naših zapolenih preko tog telefona. Tom prilikom Marašu nije bilo saopšteno zbog čega ga pretresaju, ali ni kasnije u tužilaštvu nije bilo saopšteno koje to krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti oni istražuju pa prate i oduzimaju imovinu zaposlenih u MANS-u. Kako taj telefon i karticu MANS-a koriste svi zaposleni u našoj organizaciji, tužbu protiv države su podnijela 24 zaposlena MANS-a koja su u periodu dok je bio pod nadzorom koristila telefon.

Sa druge strane, u informaciji o “izviđaju” u slučaju Predraga Vasovića, tužilaštvo je utvrdilo da je Vasović uništio i mobilni telefon i karticu koji su korišćeni u razgovoru, što je veoma neuobičajena rekacija za nekoga ko se samo “šali” da otkupljuje lične karte. Tužilac se nije bavio time da li Vasović ima druge telefone, niti analiziralo listig poziva kako bi identifikovalo druge svjedoke i učesnike u krivičnom djelu, jer ako za Vasovića postoji sumnja da se bavi kupovinom ličnih karata, sporni poziv nakon sigurno nije bio jedini koji je primio tim povodom.

Umjesto svega toga, v.d. državnog tužioca Veselin Vučković je odlučio da Vasoviću vjeruje na riječ a odbaci dokaze MANS-a i audio snimak kao nedovoljne, pri tome višestruko kršeći naše pravo na privatnost i naša ustavom zagarantovana ljudska prava. Pored toga, u tužilaštvu su jako dobro svjesni da bilo koja metoda koju smo koristili za prikupljanje informacija o krivičnim djelima i korupciji nije u suprotnosti sa zakonima Crne Gore, niti sa pozitivnom praksom, i pored njihovog nevještog pokušaja da MANS optuži za neku nezakonitost.

U skladu sa time, nije postojao niti jedan pravni osnov niti krivično djelo koje bi se moglo korisiti kao izgovor za kršenje naša prava u i oduzimanje privatne imovine naših zaposlenik i imovine MANS-a.

Ovakav odnos policije i tužilaštva prema MANS-u onda kada prijavljuje teške slučajeve korupcije ne predstavlja presedan, već praksu koju smo već imali prilike da vidimo.

Podsjećanja radi, u toku je sudski postupak MANS-a protiv Države zbog nazakonitog praćenja naše internet komunikacije nakon što smo na Youtube postavili snimak sa svadbe Safeta Kalića koji svjedoči o vezama regionalnog kriminalnog miljea sa pripadnicima crnogorske državne bezbjednosti. I u tom slučaju policija i tužilaštvo nisu istraživali šta funkcioneri ANB-a rade za stolom sa Kalićem i Šarićem, te pripadnicima zemunskog i surčinskog klana, već je svu pažnju fokusiralo na to ko je i kako postavio snimak na internet. I tada smo prisluškivani, praćeni i poztivani na informativne razgovore a da tužilaštvo nije umjelo da nam kaže koje krivično djelo istražuje.

Ovakvim ponašanjem tužilaštvo je jednom pokazalo da je u potpunosti politički instrumentalizovano i da pored očiglednih dokaza pokušava da iznađe načine da prikrije sve očigledniju političku korupciju. MANS zbog toga poziva građane da se još aktivnije uključe u borbu protiv korupcije i da nastave da nam prijavljuju konkretne slučajeve kako bi zajedno napravili veći pritisak na policiju i tužilaštvo i obezbijedili da predstojeći izbori budu fer i slobodni.

MANS

Komentari su isključeni.