MANS postao dio nove evropske inicijative za istraživačko novinarstvo

0

Istraživački centar MANS-a postao je dio CJEGC inicijative koju predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ) i u narednih dvije godine će zajedno sa istraživačkim organizacijama iz Litvanije i Rumunije – Siena i Context, razmjenjivati znanja i iskustva, ali i zajednički raditi na međunarodnim istragama.

 

Govoreći o inicijativi, direktor ICIJ-a, Gerard Ryle, je kazao da će ona biti osnov za temeljna istraživanja, od važnosti za stanovnike Evrope.

  • „Radeći zajedno, otkrićemo skrivene istine i donijeti priče koje imaju snagu da promijene svijet„ rekao je direktor ICIJ-a Gerard Ryle.

ICIJ je organizacija svjetskog renomea, poznata po istraživanjima kao što su Panama Papiri, FinCEN Dokumenta, Pandora Papiri i ostalim projektima na kojima je okupila novinare iz različitih zemalja. Istraživanja ICIJ-a su do sada bila nagrađivana Pulicer nagradom, TRACE nagradom za istraživačko novinarstvo i ostalim prestižnim nagradama.

Rumunska organizacija „Context“ je nezavisni medijski start-up koji ima cilj da osnaži zajednicu istraživačkih novinara u toj zemlji, sa snažnim fokusom na otkrivanje korupcije, prevara i organizovanog kriminala kroz publikovanje novinarskih istraživanja. Već prve godine nakon osnivanja, ova organizacije je uspjela da otkrije više slučajeva zloupotreba i korupcije.

„Siena“ je jedina Litvanska organizacija koje je isključivo posvećena istraživačkom novinarstvu. Tokom četiri godine od osnivanja, ova organizacija je značajno doprinjela otkrivanju kriminala i korupcije, a nedavno je istraživala više slučajeva izbjegavanja sankcija od strane zemalja EU.

  • „Zadovoljstvo nam je što i na ovaj način nastavljamo saradnju sa organizacijom ICIJ, te vjerujemo da nas nakon Pandora Papira očekuje još mnogo važnih priča od javnog interesa. Ova inicjativa će biti posebno važna i za sam Istraživački centar MANS-a, jer će nam omogućiti da dodatno unaprijedimo svoja znanja i kapacitete za sprovođenje komplesnih istraga“, rekao je Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra MANS-a

CJEGC Inicijativa (Collaborative Journalism Europe in Global Context) predviđa realizaciju dvije velike međunarodne novinarske istrage, organizaciju obuka za novinare, jačanje saradnje među medijskim organizacijama i zaštitu slobode govora.

  • „Sa podrškom Evropske unije, ohrabreni smo da istražimo, otkrijemo i prezentujemo priče koje će imati odjeka, rekao je direktor ICIJ-a, Gerard Ryle.

Inicijativa koju predvodi ICIJ je podržana od strane Evropske unije kroz program Creative Europe, sa dva miliona eura. Kroz ovaj program je podržano 12 inicijativa, ukupne vrijednosti od 14 miliona eura.

 

Komentari su isključeni.