MANS prezentovao projekat podrške istraživačkom novinarstvu na regionalnoj konferenciji partnerske organizacije Transparency International

0

MANS je prethodne sedmice prisustvovao regionalnoj konferenciji partnerske organizacije Transparency International-a (TI), na kojoj je rađena strategija razvoja i rada ove organizacije za narednu godinu za područje Evrope i Azije . TI je vodeća globalna antikorupcijska organizacija koja je na internim sastancima okupila predstavnike iz svih zemalja Evrope i Azije koji su razmjenili svoja iskustava i na osnovu njih radili na uvođenju novih tehnika u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Na konferenciji koja je održana u Tirani, MANS je prezentovao projekat podrške istraživačkom novinarstvu koji sprovodi u partnerstvu sa Nezavisnim dnevnikom „Vijesti“, Dnevnom novinom „Dan“ i Nezavisnim nedeljnikom „Monitor“, koji ima za cilj i unaprijedjenje kvaliteta izvještavanja medija o problemu korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Tokom dosadašnje saradnje MANS-a i pomenutih medija obrađеn је niz tema koje se odnose na problem korupcije i organizovanog kriminala koje su objavljene u formi preko 20 istraživačkih priča, kao što su npr. “Kako su vlast i povlašćeni investitori uništili aluminijsku industriju”, “Ekonomska kriza i zloupotreba državne pomoći – slučaj Prva banka”, “Crnogorski investitori na interpolovim potjernicama”, “Šta će biti sa crnogorskim autoputem”, “Borba protiv korupcije na crnogorski način” itd. Pomenute priče su publikovane u “Monitoru” u formi dosijea o korupciji i organizovanom kriminalu, kao i objavljene na portalu www.podlupom.info.

Zahvaljujući iskustvu stečenom u radu sa istraživačkim medijima, inputi koje je MANS tokom konferencije prezentovao, biće uvršteni u globalnu strategiju razvoja Transparency International-a za narednu godinu. Očekujemo da će na ovaj način će biti omogućena šira razmjena informacija i saradnja novinara koji se bave korupcijom i organizovanim kriminalom ne samo u regionu već i na prostoru EU.

MANS

Komentari su isključeni.