MANS tvrdi da su Marovići i Mićunovići povezani u poslu

0

Boreti mirišu na Zavalu

untitledPodgorica – Budvanska kompanija “Old taun invest grup”, kako je saopšteno “Vijestima”, planira da u maju počne gradnju luksuznih apartmana u bečićkom naselju Boreti.
Sagovornik “Vijesti” blizak investitorima kazao je da su “stvoreni urbanističko-tehnički uslovi, te da je zatražena građevinska dozvola, čije izdavanje se očekuje do maja”. Nakon toga trebalo bi da počnu radovi na gradnji objekta sa tipskim apartmanima, u koje treba uložiti 25 miliona eura”.

Prema podacima Centralnog registra Privrednog suda, osnivači „Old taun invest grupe“ su of šor kompanija “MS invest INC.“, registrovana u državi Belize, poreskom raju u Srednjoj Americi, zatim Danilo Mićović, Andrea Mićunović, kćerka biznismena Brana Mućinovića, te Milan Zindović i Goran Boljanović, koji je i izvršni direktor „Old tauna“.

– Obrazac ponašanja tokom projekta Zavala nije usamljen primjer. To potvrđuje nova investicija u Budvi, u koju su uključene kompanije i pojedinci povezani sa Svetozarom Marovićem i njegovom porodicom – ocijenjeno je juče iz MANS-a.

Pomoćnik izvršnog direktora MANS-a Dejan Milovac rekao je za “Vijesti” da u najavljenom projektu za sada ništa nije nelegalno, ali da je simptomatično što se u njemu pojavljuju imena istih ljudi i kompanija kao u šemi navodne građevinske mafije koju istražuje policija i tužilaštvo.
Mreža za afirmaciju nevladinog sektora utvrdila je da je potpredsjednik DPS-a, za koga je više puta objavljivala da je povezan sa građevinskim kartelom, najvjerovatnije uključen i u taj posao.

Ta nevladina organizacija juče je za “Vijesti” saopštila da je i “Old taun“ povezan sa partnerima porodice Marović.
MANS je juče naveo da „lista uključenih domaćih i of šor kompanija i pojedinaca u novom poslu veoma podsjeća na scenario koji je bio na djelu prilikom početka nelegalne gradnje na Zavali“.

Prema analizi te NVO, direktor i jedan od osnivača “Old tauna” Goran Boljanović je ujedno osnivač i ovlašćeni zastupnik budvanske građevinske kompanije „Magic Star“, te ovlašćeni zastupnik kompanije za prevoz putnika „Olimpia“ iz Budve.

Andrea Mićunović je i član odbora direktora budvanske kompanije „Zetafilm“, čiji je izvršni direktor bratanić Brana Mućunovića, Predrag Mićunović. Mlađi Mićunović je i osnivač kompanije MC „Marina“, koja se preko Nebojše Čolana povezuje sa Milošem Marovićem, sinom potpredsjednika DPS.

Jedan od osnivača kompanije koja ima namjeru da u narednom periodu gradi u Bečićima je „MS invest INC“, registrovana kao of šor kompanija u državi Belize u Centralnoj Americi. Prema zakonima države Belize, kako je naveo MANS, registrovanje of šor kompanije se obavlja u roku od nekoliko časova, uz nadoknadu od 600 do 2.000 dolara, dok zakonski minimum osnivačkog kapitala ne postoji, već ga određuje sam osnivač kompanije.

– Zakonski okvir vlasnicima of šor kompanija obezbjeđuje potpunu anonimnost u pogledu strukture vlasništva nad kapitalom, registrovanih članova kompanije i njenog menadžmenta. Pored toga, zakon ne obavezuje kompaniju na bilo kakvo finansijsko izvještavanje. U slučaju da kompanija registrovana u ovoj državi postane predmet istrage ili konfiskacije imovine od neke druge vlade, vlasnici kompanije mogu zahtijevati od suda u Belizeu da odbaci taj zahtjev, u skladu sa lokalnim zakonima – izjavio je „Vijestima“ Milovac.

On je objasnio da u „kontekstu Crne Gore, gotovo da ne postoji mehanizam putem kojeg bi Uprava za sprečavanje pranja novca mogla da provjeri porijeklo novca koji bi se uložio u izgradnju pomenutih apartmana, ukoliko bi investicije išle preko of šor kompanije“.
U izvještaju o pranju novca za 2009. godinu, američka vlada ocjenjuje državu Belize kao jednu od ključnih destinacija za pranje novca, podsjeća MANS.

M. RADULOVIĆ

Komentari su isključeni.