MANS zadovoljan odlukom Savjeta za privatizaciju

0

MANS je zadovoljan odlukom Savjeta za privatizaciju da tender za valorizaciju Valdanosa proglasi neuspješnim, iako formalni razlozi za poništenje tendera nisu ispoštovani. MANS će zbog toga nastaviti da vrši pritisak na nadležne crnogorske institucije da do kraja ispitaju i utvrde odgovornost svih onih pojedinaca koji su kompaniji Cubus Lux omogućili da se uopšte kvalifikuju za zakup Valdanosa.

Formalni i stvarni razlozi zbog kojih je tender za Valdanos trebalo puno ranije poništiti, ne leže u bankarskim garancijama ili navodnoj „švajcarskoj arbitraži”, oni nisu ni u efektima kampanje koju je, navodno protiv Cubus Lux-a, vodio MANS.

Počev od prijave na tender, pa sve do njegovog poništenja, komapnija Cubus Lux nije uspjela da dokaže da je zaista kvalifikovani učesnik, da zadovoljava uslove tendera, da posluje pozitivno, da raspolaže adekvatnim kapitalom i iskustvom u turizmu, i na kraju da uopšte imaju garancije kojima bi pokrili investicioni plan.

Od samog početka, MANS je tražio samo dvije stvari, da Vlada objavi zvaničnu ponudu Cubus Lux-a na osnovu koje je pobijedila na tenderu, i da preispita svoju odluku imajući u vidu dokaze koji potvrđuju da ova kompanija nije zadovoljila većinu tenderskih uslova.

Žao nam je što naše zalaganje za transparentnost i poštovanje zakona u Vladi etiketiraju kao negativnu kampanju protiv investitora. Iako razumijemo da je lakše okriviti MANS nego preuzeti odgovornost za sopstvene odluke, bilo bi lijepo da čujemo ko će preuzeti odgovornost za one investitore koji su „preživjeli” našu kampanju, kao što su na primjer novi vlasnici KAP-a ili Željezare Nikšić.

Što se tiče predstavnika kompanije Cubus Lux koja je britanska samo po registraciji, smatramo da su besmisleni i uzaludni njihovi pokušaji da se MANS prevaspita kako ne bi nastavio da ukazuje na slučaj Valdanos.

Ova kompanija nikada nije bila predmet interesovanja MANS, već samo i isključivo njene namjere da u Crnoj Gori započnu posao, i u skladu sa tim njihov kredibilitet da taj posao i sprovedu. Iznad svega, predmet našeg interesovanja jeste kapacitet, ne samo ove kompanije, već i drugih investitora, da poštuju zakone države Crne Gore i ponašaju se u skladu sa njima.

Pozivanje na to da je Cubus Lux kompanija iz zemlje članice EU je kao refenenca irelevantno i nedovoljno kada je u pitanju tender za Valdanos, ukoliko ta evropska kompanija nije sposobna da dokaže da je istovremeno i kredibilna.

Zbog toga je poziv EU ambasadama u Podgorici da pruže zaštitu ovoj kompaniji, samo zato što je registrovana na teritoriji Unije, apsolutno besmislen, jer evropske vrijednosti počivaju na poštovanju zakona i propisa, što MANS zagovara od samog početka ovog procesa.

Žao nam je ukoliko smo nekome iz Vlade možda pokvarili posao i računicu kada je u pitanju tender za Valdanos, ali smo takođe i zadovoljni što je napravljen presedan kada je proces privatizacije u pitanju i da će slični procesi u budućnosti biti mnogo pažljivije organizovani i realizovani.

Smatramo da poništenje tendera za Valdanos i atmosfera koja je u javnosti oko toga kreirana, može od ulaganja u Crnu Goru odvratiti samo one investitore koji nisu spremni da posluju po zakonima ove države. Konačno procesuiranje svih odgovornih pojedinaca će samo oznažiti poruku da Crna Gora nije država u kojoj investitori mogu zaobilaziti zakon i očekivati da im Vlada bude partner u tome.

Dejan Milovac
Direktor programa za urbanizam

Komentari su isključeni.