Marković i Nurković otvoreno favorizuju kinesku kompaniju

0

Najavljeno potpisivanje Memoranduma o saradnji na poslovima nastavka izgradnje crnogorskog autoputa između Vlade Crne Gore i kineskog CRBC-a predstavlja otvoreno favorizovanje ove kompanije u novom poslu vrijednom blizu 1,5 milijardi eura.

Memorandum sa CRBC-em, usvojen na jučerašnjoj sjednici Vlade, potpisati će ministar saobraćaja Osman Nurković koji je iskoristio konferenciju za medije nakon sjednice da ipak „pozove i ostale investitore da se pokažu interesovanje za projekat autoput.

Međutim, Memorandum o saradnji koji će se potpisati sa kineskom kompanijom podrazumijeva da će odmah nakon toga biti formirana „zajedinička radna grupa koja će razmatrati i usaglašavati projektne aktivnosti i voditi pregovore o projektovanju, finansiranju, izgradnji i oblicima i uslovima za potencijalnu saradnju na Projektu“.

Dakle, sa kompanijom CRBC Vlada Crne Gore već formira radnu grupu da dogovara detalje budućeg posla, dok istovremeno, tek usput, poziva i druge kompanije da „iskažu interesovanje“ za partnerstvo sa Vladom.

Važno je podsjetiti da je ministar Nurković još sredinom prošle godine na Forumu za infrastrukturu u Kini imao sastanke sa predstavnicima kompanije CRBC na kojem je ocijenio da uspjeh na izgradnji postojeće dionice autoputa, tu kompaniju preporučuje „za sve naredne projekte u Crnoj Gori“.

Takođe, krajem prošle godine na kineskom Samitu u Budimpešti, na sastanku premijera Duška Markovića i delegacije CRBC je zaključeno da su i Vlada Crne Gore i CRBC „zainteresovane da nastave saradnju po modelu javno-privatnog partnerstva“.

Iz svega navedenog može se izvesti zaključak ne samo da je CRBC favorizovan,  već i ozbiljna sumnja da je dobar dio posla oko pregovora sa ovom kineskom kompanijom već odrađen kroz poluzvanične razgovore sa najvišim predstavnicima Vlade Crne Gore.

Podsjećamo da je partnerstvo sa CRBC na postojećem projektu i dalje predmet brojnih špekulacija kada su u pitanju ključne informacije, jer resorno ministarstvo saobraćaja ali i drugi državni organi uključeni u ovaj posao i dalje odbijaju da učine javnim ključne informacije o izgradnji dionice Smokovac – Mateševo.

MANS poziva Vladu Crne Gore i ministra Osmana Nurkovića da bez odlaganja informišu crnogorsku javnost o tome kada je raspisan poziv za iskazivanje interesovanja za drugu dionicu Bar-Boljare, te da li je i kojim svim investitorima poslala pozive za učešće u tom Projektu.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra
MANS

Komentari su isključeni.