Marović se povlači iz posla sa ruskim Miraxom

0

Najnoviji podaci do kojih je MANS došao ukazuju na činjenicu da se početkom maja, jedan od ključnih aktera „Zavala”, potpredsjednik DPS-a, Svetozar Marović, makar zvanično, povukao iz poslova na rtu Zavala.

Prema podacima iz Centralnog registra Privrednog suda, kompanija „Zavala invest” koja je vlasnik zemljišta na kome se nelegalno gradi projekat Astra Montenegro, je 08. maja ove godine donijela novi statut gdje kao osnivač više ne figurura kompanija „Monivest” Svetozara Marovića, dok je Dragan Sekulić, dosadašnji suvlasnik firme „Moninvest”, i dalje član odbora direktora „Zavale Invest”

Dan nakon toga, 09. maja, i kompanija „Moninvest” mijenja svoj statut, nakon čega se Svetozar Marović više ne pojavljuje ni kao osnivač i ovlašćeno lice ove kompanije, a Dragan Sekulić postaje jedini osnivač pomenute firme. Prema posljednim podacima Uprave za nekretnine, kompanija Zavala Invest je i dalje vlasnik 44.000 m2 na Zavali na kojoj se gradi projekat Astra Montenegro.

Ovdje se realno postavlja pitanje motiva gospodina Marovića da se nakon više mjeseci od početka gradnje projekta na Zavali, povuče ili prenese pravo odlučivanja na svog partnera Dragana Sekulića, kao i da se kompanija Moninvest povuče iz partnerstva sa Mirax-om, iako je prema tvrdnjama ruskih partnera ovaj projekatg obećavao ogroman profit svim uključenim u posao.

MANS je početkom aprila 2008. godine državnom tužiocu dostavio krivičnu prijavu protiv Svetozara Marovića zbog osnovane sumnje da je počinio krivična djela protivzakonitog posredovanja i lažnog predstavljanja, a u namjeri da sebi i povezanim licima obezbijedi korist.

Početkom maja je iz tužilaštva najavljeno da su otpočele provjere navoda iz krivične prijave MANS protiv lica uključenih u aferu Zavala, što se poklapa, prvo sa izlaskom kompanije »Moninvest« iz firme »Zavala invest«, a ubrzo i samog Svetozara Marovića iz kompanije »Moninvest«. Iako ćemo na sudski epilog afere Zavala vjerovatno još malo pričekati, simtomatično je da se upravo oni koji su od početka bili uključeni u sam projekat i i bili njegovi aktivni promoteri, sada možda pokušavaju distancirati od cijelog posla i kršenja zakona koje traje već više od pola godine.

U međuvremenu, Predlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Crne Gore, kojim se nelegalna gradnja definiše kao krivično djelo, još uvijek čeka na razmatranje u Skupštini Crne Gore iako je prošlo više od mjesec dana od kada je ovaj predlog Ministarstva ekonomije upućen Skupštini na razmatranje.

Imajući u vidu da je postoji sumnja da su učesnici afere Zavala počeli da se polako distanciraju od kompletnog posla, više je nego urgentno da Skupština Crne Gore što prije razmatra i usvoji predložene izmjene Krivičnog zakonika što će omogućiti procusiranje i po krivičnoj osnovi svih onih koji za sada nekažnjeno devastiraju prostor Crne Gore.

Dejan Milovac,koordinator
Prostorno planiranje i izgradnja objekata

Komentari su isključeni.