Medenica zemljište prodala po deset puta većoj cijeni

0

Podaci kolašinskog Sekretarijata za privredu i finansije u koje je imao uvid Istraživački centar MANS-a pokazuju da je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, svoje parcele u selu Ravni prodala po cijeni koja je čak deset puta bila veća od tržišne procjene.

Sredinom 2015. godine Medenica je 27 hiljada m2 zemljišta prodala za oko 140 hiljada Eura kontraverznom biznismenu Zoranu Bećiroviću preko mreže njegovih kompanija u Crnoj Gori i na Kipru. Ovaj prihod Medenica nikada nije prijavila nadležnim državnim organima.

I dok je Medenica u svom reagovanju tvrdila da je zemljište prodala ispod cijene, podaci Opštine Kolašin pokazuju nešto sasvim drugo. Podaci iz rješenja kojim je Opština utvrdila iznos poreza na zemljište za 2015. godinu, pokazuju da je tržišna vrijednost četiri parcele bila čak deset puta manja od one po kojoj je Medenica prodala zemljište Bećiroviću.

Tako je kolašinski Sekretarijat za privredu i finansije utvrdio da je tržišna vrijednost oko 27 hiljada m2 zemljišta 2015. godine bila nešto preko 12.000 Eura, odnosno u prosjeku oko 40 centi po m2. Sa druge strane, Vesna Medenica je to zemljište kompaniji Zorana Bećirovića prodala za oko 5 eura po m2, odnosno deset puta više od tržišne cijene po kojoj je Opština Kolašin obračunala porez.

U obrazloženju ovakvog rješenja se navodi da se kolašinski Sekretarijat prilikom utvrđivanja tržišne vrijednosti vodio i Uredbom o bližim kriterijumima i metodologiji za određivanje tržišne vrijednosti nepokretnosti koju su pribavio od Poreske uprave Crne Gore.

Pravni zastupnik Zorana Bećiroviću je u reagovanju na ranije istraživanje MANS-a tvrdio da je Bećirović uvijek „igra pošteno“:

„Moj vlastodavac nije kupio zemlju samo od Predsjednice Vrhovnog suda, već i od mnogih drugih svojih sugrađana, poznanika, prijatelja I školskih drugova, i to uvijek po realnim tržišnim cijenama, kao i u ovom slučaju, jer je to jedna od njegovih osnovnih poslovnih djelatnosti”.

Sa druge strane, njegova partnerka u ovom poslu, Vesna Medenica, smatra da je zemljište naslijeđeno od pokojnog muža prodala ispod cijene:

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica

„Ja ne mogu svoju djecu ubijediti zašto sam to prodala i zašto sam to morala da prodam po tako niskoj cijeni, ni pet eura, rekla je Medenica reagujući na istraživanje MANS-a.

Moguće je da procjena tržišne vrijednosti nekretnine koju vrši država po zakonom utvrđenoj metodologiji može za određeni procenat odstupati od realne vrijednosti na samom tržištu nekretnina. Ipak, činjenica da je Medenica svoje parcele prodala po deset puta većoj cijeni od one po kojoj je do tada njena porodica plaćala porez, otvara dodatan prostor za sumnju i pitanja da li je Bećirović osim zemljišta za novac kupio još nešto.

Istraživački centar MANS-a je prije više od mjesec dana ukazao na poslovne odnose između predsjednice Vrhovnog suda i biznismena Zorana Bećirovića koji otvaraju brojna pitanja u vezi nepristranosti same Medenice koja je u jednom mandatu bila Vrhovni državni tužilac, a trenutno po treći put obavlja funkciju predsjednice Vrhovnog suda.

Imajući u vidu sumnje u dosadašnje poslovanje Bećirovića i njegovih kompanija koje su bile uključene u brojne problematične privatizacije crnogorskih kompanija, neprihvatljivo je ćutanje Vesne Medenice na činjenicu da se u svim svojim mandatima nijednom nije izjasnila na očigledan koflikt interesa koji i dalje postoji.

Konačno, već više od mjesec dana nemamo odgovor od Medenice zašto je jedna, potpuno svakodnevna, poslovna transakcija između kućinih prijatelja zahtjevala pozajmice sa Kipra i cijelu mrežu kompanija kako bi se sporno zemljište prodalo.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra
MANS

Komentari su isključeni.