Milošu “nanogica” samo uz kršenje propisa

0

Miloš Marović

MANS je danas pozvao Ministarstvo pravde i Viši sud da odbiju svaku mogućnost prihvatanja molbe Miloša Marovića da kaznu zatvora izdržava u Republici Srbiji jer bi to bilo suprotno zakonu i međunarodnom ugovoru koji su zaključili Crna Gora i Srbija, a ujedno bi predstavljalo još jedno javno izrugivanje pravnom sistemu, koje porodica Marović kontinuirano sprovodi uz podršku pravosudnih organa Crne Gore.

Branilac Miloša Marović  je već najavio da će on podnijeti takvu zamolnicu, u kom slučaju Viši  sud postupa u skladu sa međunarodnim ugovorom između Crne Gore i Republike Srbije o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim stvarima.

Pomenuti ugovor daje mogućnost sudu Srbije da, ako preuzme izvršenje presude, prema svom pravu izriče kaznu zatvora ili drugu mjeru koja podrazumijeva lišenje slobode. Nema sumnje da je mlađi Marović računao upravo na “druge mjere”, odnosno kako je on osmislio, mogućnost izricanja “kućnog pritvora” umjesto kazne zatvora do jedne godine. To je potvrdio i njegov branilac koji je saopštio da je Marović “izabrao varijantu koja mu više odgovara”.

Ipak, ugovor između Srbije i Crne Gore propisuje šta su “druge mjere koje podrazumijevaju lišenje slobode” i kojima bi se zatvor mogao zamijeniti. Po tom ugovoru, to su samo mjere bezbjednosti i vaspitne mjere koje imaju za posljedicu lišenje slobode. Dakle, ovaj ugovor ne propisuje mogućnost da sud koji izvršava kaznu izrekne “kućni pritvor” jer u vrijeme njegovog zaključenja takva sankcija nije ni postojala. Samim tim, ni ono što su zamislili Miloš Marović i njegov branilac nije moguće bez brutalnog kršenja ovog ugovora između dvije zemlje.

Zato Ministarstvo pravde i sud moraju odbiti molbu Marovića i otkloniti mogućnost izigravanja međunarodnog ugovora, zakona Crne Gore i presuda crnogorskih sudova. Podsjećamo da je Miloš Marović mjesecima izbjegavao da ode na izvršenje kazne zatvora, pravdajući se bolešću iako su u javnost dospjele fotografije sa njegovih provoda u Beogradu dok je čekao da dobije državljanstvo Republike Srbije.

Miloš Marović je sa specijalnim tužiocem dogovorio kaznu koja već sama po sebi predstavlja svojevrsno ruganje pravnom sistemu. Takvu kaznu sud je prihvatio, ne pokušavajući da utvrdi da li su ispunjeni zakonom propisani uslovu za takav sporazum Marovića i tužilaštva.

Sada bi prihvatanje njegove molbe i eventualno izdržavanje kazne u krugu porodice predstavljalo još jedan razlog za sumnje da je takav scenario unaprijed dogovoren, da je bio dio sporazuma Marovića i tužilaštva i da crnogorsko pravosuđe sve čini kako bi akterima korupcije na visokom nivou omogućilo da nekažnjeno vrše krivićna djela i da sami “biraju varijante” po kojima će izbjegavati zatvor.

MANS

Komentari su isključeni.