Ministar zdravlja da pojasni oko uticaja termoelektrane

0

Nevladine organizacije MANS i Green Home uputiće naredne sedmice inicijativu skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje sa predlogom za kontrolno saslušanje ministra zdravlja Budimira Šegrta u vezi obolijevanja i prijevremenih smrti građana pljevaljske opštine, koja su posledica zagađenja prouzrokovanih dominantno radom postojeće termoelektrane i Rudnika uglja Pljevlja.

U inicijativi će predsjedniku Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Zoranu Jeliću biti predloženo da na kontrolno saslušanje pozove i direktora Instituta za javno zdravlje Bobana Mugošu, direktoricu Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku Gordanu Reljić  i direktora Opšte bolnice u Pljevljima Zorana Tabaša.

To će biti druga inicijativa za kontrolno saslušanje koje MANS i Green Home upućuju nadležnim odborima Skupštine u vezi kontroverznog Vladinog projekta izgradnje Drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima. Naime, prije desetak danas zvanična inicijativa je upućena Odboru za ekonomiju i finansije sa zahtjevom da se u vezi ekonomske isplativosti projekta saslušaju premijer Milo Đukanović, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministri finansija i ekonomije Radoje Žugić i Vladimir Kavarić.

Najnovijom inicijativom predlaže se saslušanje ministra zdravlja i čelnika nadležnih zdravstvenih institucija kako bi se poslanici državnog parlamenta, ali i sveukupna javnost, upoznali sa time da li u zemlji uopšte postoje podaci o vrstama i broju oboljenja, i prijevremenim smrtima u Pljevljima, koja su jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, te kakav se uticaj može očekivati u slučaju izgradnje nove termoelektrane.

MANS i Green Home su već ocijenili da je Vlada potpuno neodgovorno ušla u čitav projekat jer ne samo da nije izrađena sveobuhvatna i nezavisna studija koja bi pokazala uticaj buduće termoelektrane na zdravlje ljudi, već nije uopšte ni računato koliko bi u narednim decenijama mogli iznositi troškovi zdravlja i socijalni izdaci zbog prijevremenih smrti i različitih vrsta oboljenja uzrokovanih radom novog bloka.

Koliko se može raditi o ogromnim troškovima najbolje pokazuje istraživanje međunarodne organizacije Greenpeace koja je sredinom 2013. godine, koristeći sofisticirani metod obračuna koji je izrađen na Univerzitetu u Štutgardu, troškove zdravlja i životne sredine za 40 godina rada drugog bloka termoelektrane u Pljevljima procijenila na nevjerovatnih 2,5 milijardi eura, dok se za isti period očekuju 622 prijevremene smrti.

Pitanje troškova zdravlja i životne sredine Vlada uporno prećutkuje, dok je ukupne investicione troškove koji se odnose na samu gradnju drugog bloka, nabavku opreme i povezane investicije sa Rudnikom uglja značajno potcijenila. U tm smislu Vlada prikazuje samo troškove gradnje i nabavku opreme od 338 miliona eura, po ponudi češke kompanije Škoda Praha, dok je Istraživački centar MANS-a analizom zvaničnih podataka procijenio da bi ti troškovi zajedno sa povezanim investicijama premašili milijardu eura.

Kako bi pokrenuli javnu diskusiju o problemima finansijske održivosti projekta MANS i Green Home će sjutra u Podgorici organizovati okrugli sto pod nazivom “Drugi blok TE Pljevlja – ekonomski i ekološki izazovi”.

Na okruglom stolu se očekuje prisustvo predstavnika Elektroprivrede Crne Gore i Rudnika uglja, političkih partija, Vladinih institucija, ekonomskih stručnjaka, kao i nevladinih organizacija koje su naročito aktivne u oblasti zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

MANS i Green Home

Komentari su isključeni.