MIRAX proširio plac na Zavali

0

Ruska korporacija Miraks jedina je dala ponudu na tenderu koji je opštinsko preduzeće Budva holding raspisalo za osnivanje „joint venture” kompanije koja će gazdovati budućim ekskluzivnim turističkim kompleksom na rtu Zavala.

U Miraksu i u Budva holdingu “Vijestima” je potvrđeno da će Rusi ortački ući u izgradnju dva luksuzna hotela, jednog od šest a drugog od 27 spratova, i time otkloniti sve nedoumice, oko nastavka realizacije ambicioznog projekta Astra Montenegro vrijednog više od 200 miliona eura.

Budva holdingu, prvoj kompaniji takve vrste u Crnoj Gori, Opština je početkom godine dala na upravljanje tri miliona kvadrata svoje zemlje čija se vrijednost procjenjuje na više od 150 miliona eura, čime je ova firma postala najmoćnije preduzeće u državi.

Kako na rtu Zavala Opština je prenijela u vlasništvo svojih 2,9 hektara zemlje na Budva holding, a ruska kompanija Miraks, vlasništvo najmlađeg ruskog milijardera Sergeja Polonskog je već započela izgradnju luksuznog kompleksa na svojih četiri hektara zemlje, raspisivanje tendera, je bilo po svemu sudeći više formalnog tipa.

Turistički kompleks na Zavali od početka godine gradi Zavala invest, a u martu kada je objavljeno da je Miraksov partner u toj kompaniji firma čiji je suvlasnik Svetozar Marović i da nemaju građevinsku dozvolu nastala je prava bura u javnosti. Do tih informacija prvi je došao MANS (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora), koji je i vodio posebnu kampanju protiv divlje gradnje na Zavali i učešću domaćih partnera u svemu tome, a podnijeli su i krivične prijave.

Nakon pritiska javnost, i Marović je izašao iz ovog posla prodajući za milion eura svoj udio partneru u Moninvest Draganu Sekuliću, koji je kasnije udio Moninvest u Zavali invest prodao Rusima za deset miliona eura.

Direktor Budva holdinga Lazar Rađenović je ranije „Vijestima” pojasnio ideju osnivanja ovakvog preduzeća, koja je kod mnogih izazvala nevjericu.

– Budva je prva u Crnoj Gori odlučila da ne ide u ostvarivanje jednokratnih prihoda kroz prodaju zemlje, već će kroz model zajedničkih ulaganja na svojim najatraktivnijim lokacijama praviti strateška pratnerstva sa investitorima koji imaju svjetski renome. Ovim opšina Budva i svi njeni građani zasigurno trasiraju put ka ostvarivnju dugoročnog izvora prihoda, koje će ostvarivati ovo preduzeće, a koje će biti ulagani saglasno politici Opštine u unapređenje kvaliteta života i izgradnji najvažnijih infrastrukturnih objekata – kazao je Rađenović.

Građevinska sezona u Budvi počinje sjutra, tako da Miraks, ako je u međuvremenu dobio građevinsku dozvolu može nastaviti sa izgradnjom, kako bi na ljeto 2009. hotelski kompleks Astra Montnegro primio prve goste.

Da li je stigla građevinska dozvola

Koordinator MANS-a Dejan Milovac kazao je juče “Vijestima” da su oni prošle sedmice uputili zahtjev Ministarstu za ekonomski razvoj i Opštini Budva pitanje da li je Zavala invest dobila građevinsku dozvolu, koje je dozvole do sada dobila i šta planira da gradi, ali odgovor još nijesu dobili.

– Generalnim i detaljnim urbanističkim planom na Zavali su predviđeni turistički sadržaji, ali oni grade stambeno naselje. Prema našim informacijama oni ne prodaju stanove samo u vilama već i u višespratnicama za koje tvrde da će biti hoteli. Nažalost, prema dosadašnjim iskustvima, odgovore iz ovih institucija očekujemo tek za jedno mjesec dana – kazao je Milovac.

V.L-G.K.

Preuzeto iz Vijesti

Komentari su isključeni.