MORT mora povući plan za Skadarsko jezero

0

MANS je danas pozvao Vladu Crne Gore da iz skupštinske procedure povuče predlog plana za Nacionalni park Skadarsko jezero jer se njime i dalje ostavlja mogućnost izgradnje projekta „Porto Skadar Lake“, uprkos činjenici da su prestale da postoje sve zakonske osnove za dalje zadržavanje tog projekta u planu.

Za petak, 28. septembar, zakazana je sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj bi poslanici trebalo da raspravljaju o Predlogu prostornog plana posebne namjene za Nacionalni park Skadarsko jezero, koji u sebi sadrži uslovnu saglasnost za nastavak izgradnje ovog projekta po već predviđenim rokovima.

Podsjećamo, Istraživački centar MANS-a utvrdio je da urbanističko-tehnički uslovi za izgradnju eko-turističkog kompleksa u srcu nacionalnog parka sadrže i dopis Elektrodistribucije Cetinje, kojoj „plan elektroenergetike nije prihvatljiv“, što ih čini nezakonitim. Ipak, MORT je i na osnovu takvih uslova investitoru ipak izdao građevinsku dozvolu, i to martu 2015. godine.

S obzirom na to da je u prethodnom planskom dokumentu „DSL Mihailovići“ bilo propisano da „investitor ima tri godine da pribavi građevinsku dozvolu“, a da je taj rok istekao u oktobru prošle godine, poništenjem trenutno važeće a nezakonite građevinske dozvole stekli bi se uslovi za brisanje projekta iz plana, kako starog tako i predloga novog.

MANS je zato danas uputio i inicijativu nadležnoj inpekciji sa zahtjevom da primjeni mjere iz svoje nadležnosti i zabrani upotrebu urbanističko-tehničkih uslova i predloži MORT-u poništenje građevinske dozvole za „Porto Skadar Lake“.

Iz navedenih razloga apelujemo na crnogorske poslanike da ne glasaju sa plan, zaštite javni interes i sačekaju da druge državne institucije sprovedu poslove iz svojih nadležnosti, čime bi se uslovna saglasnost za izgradnju megalomanskog projekta morala izbrisati iz predloga novog plana, a prostor u srcu nacionalnog parka postao u potpunosti zaštićen od masovne izgradnje i nanošenja štete životnoj sredini.

MANS
Lazar Grdinić

Komentari su isključeni.