MUP krije ugovor o nabavci AFIS Sistema

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je MANS-u pristup Ugovoru o nabavci AFIS sistema (rješenje MUP-a), čime je onemogućio svu zainteresovanu javnost u Crnoj Gori da dobije osnovne podatke o nabavci ovog sistema sistema, uključujući rokove za njegovu punu implementaciju u postojeći informacioni sistem MUP-a. Ovo je prevashodno važno zbog nespornog interesa javnosti da zna da li će uoči predstojećih parlamentarnih izbora baza ličnih karata, a samim tim i birački spisak, konačno biti očišćeni od eventualnih duplikata koji su do sada služili za manipulaciju izbornim rezultatom.

Uvođenjem AFIS-a bi trebalo da se smanji mogućnost izdavanja duplih odnosno lažnih ličnih karata, pošto je osnovna namjena ovog sistema da poredi otiske prstiju lica koja se već nalaze u bazi podataka ličnih karata koju vodi MUP i identifikuje eventualne duplikate. Na taj način posredno bi se unaprijedila tačnost i ažurnost biračkog spiska, koji je jedna od najvećih prepreka slobodnim i fer izbornima u Crnoj Gori.

U svom odgovoru koji je dostavljen MANS-u MUP navodi da je ugovor o nabavci AFIS sistema označen stepenom tajnosti „interno“ od strane sektora kriminalističke policije, te da nam ga iz tog razloga ne mogu dostaviti. Kriminalistička policija je informisala MUP da bi objavljivanje ugovora o nabavci AFIS sistema moglo „iskompromitovati otiske prstiju“ i da bi njegovim „objelodanjivanjem nastupile štetne posledice za ostvarivanje fukncije tog organa“. Ovakvo obrazloženje je suprotno ne samo Ustavu i Zakonu o slobodnom pristupu, već i elementarnoj logici.

Prvo, ugovor o nabavci AFIS sistema je pravni posao i on ne sadrži bilo kakve otiske prstiju bilo kojeg građanina Crne Gore, a drugo, sve i da u traženom ugovoru postoji neka informacija koja se može smatrati tajnom, MUP je po zakonu dužan da nam Ugovor ipak dostavi, uz prethodno brisanje informacija koje se smatraju tajnim podacima.

Konačno, nabavka AFIS sistema se plaća iz budžeta Crne Gore, što će naše građane koštati blizu dva miliona eura. To je još jedan u nizu razloga koji ovaj Ugovor čine javno dostupnim dokumentom koji je MUP obavezan da objavi, iako se tome protivi kriminalistička policija.

Implementacija AFIS sistema uoči predstojećih izbora će biti dodatno usporena činjenicom da je MUP pored civilnog AFIS sistema, kako je bilo dogovoreno na prethodnoj parlamentarnoj Radnoj grupi koja se bavila izborima, ovim Ugovorom dogovorio nabavku i naprednije policijske verzije, što će dodatno oduzeti vrijeme potrebno za integraciju ova dva sistema, odnosno njihovo povezivanje sa bazama podataka ličnih karata MUP-a.

Objavljivanjem ugovora o nabavci AFIS-a kao i prateće dokumentacije, otklonila bi se nedoumica o tome zašto su nabavljena dva sistema, koliko će nabavka dodatnog – policijskog AFIS sistema usporiti cijeli proces, te koji su konačni rokovi za njihovu implementaciju. Ono što je posebno važno jeste odgovor na pitanje da li građani mogu očekivati da će AFIS sistem biti u punoj funkciji prije parlamentarnih izbora, kako bi se izvršila kontrola baze ličnih karata kojom upravlja MUP i kako bi se svi na vrijeme uklonili svi eventualni duplikati.

Imajući u vidu da je ovakva odluka MUP-a protivna Ustavu i Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, kao i nizu medjunarodnih konvencija i propisa kojim se garantuje pravo slobodnog pristupa informacijama u posjedu organa vlasti, MANS će Upravnom sudu protiv MUP-a podnijeti tužbu i tražiti hitno odlučivanje, kako bi se javnosti što prije omogućio pristup svim podacima o nabavci AFIS sistema.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring Programa

Komentari su isključeni.