Nadamo se da se Mugoša neće izvući kao Marović

0

Proteklo je više od jedne decenije otkad je MANS podnio prvu krivičnu prijavu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, Miomira Mugoše zbog sumnje da je u slučaju „Carine“ oštetio gradski budžet za višemilionski iznos. Za svo to vrijeme nadležno tužilaštvo je u svom posjedu imalo kompletnu dokumentaciju na osnovu koje je zaključen štetni posao prodaje građevinskog zemljišta na Starom aerodromu.

Iz tih razloga zabrinuti smo zašto je tužilaštvu bilo potrebno više od deset godina da procesuira Mugošu u slučaju koji je sa krivično-pravnog stanovišta prilično jednostavan i predstavlja školski primjer korupcije u postupku prodaje imovine Glavnog grada.

Zbog toga će biti zanimljivo vidjeti šta tužilaštvo Mugoši stavlja na teret i na šta je potrošena decenija koliko je trajala istraga ovog slučaja. Takođe, svjesni smo činjenice da momenat podizanja optužnice nema previše veze sa okončanjem istražnog postupka, što dodatno zabrinjava imajući u vidu dosadašnju praksu tužilaštva kada je u pitanju procesuiranje visoko pozicioniranih javnih funkcionera i sa njima povezanih kriminalaca.

Sa druge strane, nadamo se da su u tužilaštvu imali dovoljno vremena i znanja da sastave optužnicu koja je ipak malo kvalitetnija od onih za Šarića i Kalića, te da bivši gradonačelnik Mugoše neće imati taj luksuz da zbog javašluka u tužilaštvu izbjegne zasluženu kaznu za kršenje zakona.

Isto tako se nadamo da postupak protiv Mugoše neće dijeliti sudbinu onog koji je bio pokrenut protiv njegovog partijskog druga Svetozara Marovića, a koji je za epilog imao situaciju da crnogorski državni organi sada čekaju da se Marović po beogradskim ugostiteljskim objektima izliječi od depresije, pa da ga privedu pravdi i spuškom zatvoru.

Bivši gradonačelnik Podgorice je neko koga su u javnosti tokom trajanja mandata pratio epitet korumpiranog javnog funkcionera, a samo je MANS u proteklih desetak godina protiv njega podnio brojne krivične prijave. Zbog svega toga, postoji ogroman interes javnosti i očekivanje od crnogorskog tužilaštva da u ovom slučaju pravda bude zadovoljena i da se kompletan postupak ne svede na još jedno pranje biografije kakva smo imali prilike da do sada vidimo u izvođenju specijalnog tužilaštva.

Želimo da vjerujemo da tužilaštvo nije već postiglo dogovor sa Mugošom, te da to što još uvijek nije uhapšen, ne predstavlja jednu od stavki u tom sporazumu. Smatramo da je potpuno neuobičajeno da optuženi za višemiliosku malverzaciju ne bude uhapšen prilikom podizanja optužnice, a da u drugim slučajevima imamo kompletan cirkus od hapšenja praćen televizijskim kamerama.

Mislimo da bi procesuiranje javnog funkcionera kakav je Mugoša uz punu primjenu policijskih i tužilačkih ovlašćenja, čak i nakon decenije istrage, poslalo jasnu poruku da je pravda jednaka za sve i da u tužilaštvu nema povlašćenih i zaštićenih. Smatramo da Mugoša zaslužuje pravično, javno suđenje, ne samo za slučaj „Carine“ već i za druge malverzacije kojih tokom njegovog mandata nije bilo malo. Takođe, smatramo da građanima Crne Gore ne bi smjela da se servira još jedna predstavu za javnost i još jedan truli sporazum o priznanju krivice u kome bi Mugoša, poput njegovih partijskih kolega, prošao sa blažom kaznom.

Konačno, ovo je prilika da se i u samom tužilaštvu otvori pitanje odgovornosti za ovakvo odugovlačenje istrage, te činjenicu da je u jednom momentu krivična prijava i pored obilja dokaza bila odbačena a Mugoši omogućeno da do kraja dovede štetan posao.

Dejan Milovac
Direktor Istraživačkog centra
MANS

Komentari su isključeni.