Stara priča o “prikupljanju dodatnih obavještenja” i “složenosti slučaja”

0

ranka carapicNakon dvije godine istrage, provjera, saslušanja svjedoka, prikupljanja dokaza u slučaju Zavala, nevjerovatno je da Vrhovna državna tužiteljka, Ranka Čaparić može sebi da dozvoli da u javnost ponovo izađe sa starom pričom o „prikupljanju dodatnih obavještenja“ i „složenosti slučaja“.

Od samog podnošenja krivične prijave, Čarapićka je za javnost imala samo jednu poruku, slučaj je složen – istraga je u toku, bez ikakvog nagovještaja o tome u kojoj fazi se postupak nalazi, te šta je tužilaštvo do sada preduzelo na procesuiranju ključnih aktera afere.

Sve obuke i trenizi koje je mjesecima i godinama pohađao policijski i tužilački kadar očigledno su potpuno beskorisne kada nema političke volje i onda kada treba procesuirati visoke državne funkcionere, njihovu rodbinu i sa njima povezana lica. Ono što je MANS uspio da otkrije za nepun mjesec dana istrage na slučaju Zavala, cjelokupni policijsko-tužilački aparat ne može da procesuira skoro dvije godine.

Državna tužiteljka sada tvrdi da tužilaštvo ne raspolaže sa dovoljno informacija, iako je MANS još prije dvije godine uz krivičnu prijavu dostavio preko 50 pisanih dokaza koji upućuju na sumnju da su akteri afere Zavala počinili krivična djela za koja se terete u prijavi.

MANS je tada Čarapićkoj dostavio informaciju da je Svetozar Marović boravio u Kanu na sajmu nekretnina, te da postoji sumnja da se lažno predstavljao kao član Vlade Crne Gore, te u njeno ime potpisao sporazum o strateškom partnertvu između Vlade i ruskog „Miraxa“. Takođe su dostavljeni podaci i Marovićevom vlasništvu u kompaniji Moninvest, odnosno preko nje i dokazi o učešću u projektu na Zavali. MANS je tužilaštvu dostavio dokaze i o vlasničkoj strukturi rusko-crnogorske kompaniej „Zavala-invest“, kao i dokaze o vlasništvu i načinu kupovine placeva na kojima je nelegalno sagrađen kompleks na Zavali.

U vezi prijave za Marovićeve ruske partnere, MANS je Čarapićkoj dostavio dokaze koji nedvosmisleno ukazuju na činjenicu da je rusko-crnogorski investicioni tandem i nakon zabrane gradnje na Zavali, povrijedio službeni pečat nadležne inspekcije i nesmetano nastavio sa radovima.

MANS je tužiteljki dostavio i dokaze koji se odnose rođenog brata Svetozara Marovića, Dragana a koji se u prijavi tereti za zloupotrebu službenog položaja. Tom prilikom Čarapićkoj je dostavljen CD sa audio snimcima jedne od sjednice SO Budva na kojima se jasno može čuti priznanje Dragana Marovića da, i pored upozorenja resornog Ministarstva, nije zabranjivao nelegalnu gradnju.

Pored ovih podataka, MANS je Čarapićkoj dostavio i podatke o interesnoj šemi pojedinaca i kompanija povezanih sa Svetozarom Marovićem i njegovom rodbinom i ukazao na mogućnost da se tako kreirana mreža iskoristi za kartelsko udruživanje u sektoru prometa nekretnina i izgradnje objekata. Tužiteljki su tada dostavljene informacije o budvanskim kompanijama i njihovim vlasnicima, kao i osnivačima koji su registrovani kao off-shore kompanije. Poseban dio mreže čine javna preduzeća Budve na koje Marović može da ostvari uticaj preko svoje rodbine ili po osnovu pripadnosti istoj političkoj partiji.

Svi ovi dokazi su tužilaštvu bili dostupni i prije dvije godine, a MANS je u nekoliko navrata tužilaštvu saopštio da stoji na raspolaganju za svaku vrstu dodatnih objašnjenja. Tužilaštvo do danas nije nijednom konktaktiralo MANS, iako je po sopstvenom prizanju istraga zapala u slijepu ulicu.

Nakon dvije godine istrage, javnost Crne Gore i dalje ne zna da li je mreža Svetozara Marovića korišćena za kartelsko udruživanje i eliminisanje konkurencije u sektoru građevinartva, da li su off-shore kompanije koje se nalaze u mreži korišćene za pranje novca, te da li je činjenica da je Marović bio vlasnički uključen u zemljište na Zavali, bila presudna za apsolutnu suspenziju zakona i tolerisanje nelegalne gradnje.

Čarapić do sada nije javno saopštila ni ko je sve i u kojem svojstvu saslušan, te da li je osim navedenih lica krivična prijava proširena i na druge javne funkcionere. Čarapić nije saopštila da li je kao odgovorno lice u Opštini Budva saslušan Rajko Kuljača, Predsjednik Opštine, odnosno prvi čovjek Ministarstva urbanizma, Branimir Gvozdenović, te da li će i oni snositi neku odgovornost za hiljade nelegalnih kvadratnih metara podignutih na Zavali.

Zbog svega navedog, neozbiljan je i drzak stav tužiteljke da njena institucija nema informacija, nema kapaciteta, te da je slučaj Zavala složen. Ono što tužilaštvo nema, jeste politička volja da se konačno napravi presedan u dosadašnoj praksi procesuiranja isključivo administrativne korupcije, i pozabavi korupcijom na najvišim nivoima vlasti, što slučaj Zavala svakako jeste.

Dejan Milovac
Direktor programa za održivi razvoj

Komentari su isključeni.