Napad na predstavnike Pozitivne Crne Gore i SDP-a dodatno urušava povjerenje u izborni proces

0

Napad na predstavnike Pozitivne Crne Gore i SDP-a samo pet dana uoči lokalnih izbora dodatno urušava povjerenje u izborni proces, jer stvara atmosferu linča političkih neistomišljenika.

U situaciji u kojoj pripadnici vladajuće partije fizički nasrću na političke opontente nema elementarnih uslova da građani slobodno odlučuju za koga će glasati, pa pozivamo sve političke subjekte, ali i predstavnike međunarodne zajednice da insistiraju na miru i nenasilju, kao preduslovu za održavanje predstojećih izbora.

Razumijemo frustraciju aktivista vladajuće DPS zbog toga što su iz Pozitivne Crne Gore objavili aferu “Snimak”, a zatim u saradnji sa MANS-om i predložili Zakon o finansiranju političkih partija koji je partiji na vlasti oduzeo ključne mehanizme za kupovinu glasova.

Ta frustracija ipak ne smije biti izgovor za fizičko i verbalno maltretiranje i takvo ponašanje se mora najoštrije sankcionisati, kako se nasilje na dan izbora ne bi prenijelo i na biračka mjesta i onemogućilo sprovođenje izbornih procedura. U suprotnom, svakom političkom subjektu, ali i svakom građaninu koji nije član i aktivista DPS-a se šalje poruka da pored medijske, pravne i političke hajke može biti izložen i fizičkom maltretiranju zbog svojih političkih stavova.

Posebno degutantno je vidjeti da aktivisti partije na vlasti ne prezaju ni od kukavičkog napada na ženu, poslanicu u Skupštini Crne Gore, samo zato što se usuđuje da ima drugačije mišljenje i da predlaže zakone kojim se bori protiv izbornih zloupotreba.

MANS poziva aktiviste svih partija da se pridržavaju zakona, i da svojim ponašanjem doprinesu da se predstojeći izbori sprovedu na tolerantan i nadasve miran način. Posebno pozivamo na mir i toleranciju u sredinama kojima žive nacionalne manjine, a gdje su aktivisti DPS-a juče napali svoje političke protivnike.

MANS očekuje da će sve političke partije osuditi napad na predstavnike Pozitivne Crne Gore i SDP-a i zatražiti hitno procesuiranje i sankcionisanje ljudi koji su taj napad počinili i njihovih nalogodavaca.

Pozivamo međunarodne organizacije i ambasade, a posebno Delegaciju Evropske Unije u Crnoj Gori da ovaj napad osude i insistiraju na ispunjavanju osnovnih preduslova za održavanje izbora na kojima građani slobodno odlučuju o svojim predstavnicima.

Vuk Maraš,
Direktor Monitoring Programa

Komentari su isključeni.