Napad na Sadikovića je nastavak nasilja koji je godinama ohrabrivan iz vrha bivšeg režima

0

MANS najoštrije osuđuje sinoćnji napad na novinara Seada Sadikovića i poziva nadležne državne organe da bez odlaganja identifikuju i procesuriraju sve počinioce.

Napad na Sadikovića predstavlja nastavak nasilja nad novinarima koje je u protekle tri decenije ohrabrivano sa najviših državnih adresa i direktna je posljedica činjenice da se napadi na medije u Crnoj Gori još uvijek ne procesuiraju na adekvatan način.

Sead Sadiković

Državni organi, u prvom redu crnogorsko pravosuđe nikada nisu poslali jasnu poruku da će svaki pokušaj napada na medije biti sankcionisan i na konkretnom primjeru pokazali da iza retoričke postoji i namjera da se novinari i stvarno zaštite.

O tome svjedoče slučajevi u kojima se pravosuđe nije bavilo nalogodavcima napada, već samo pukim izvršiocima i to samo nakon ogromnog pritiska domaće javnosti i međunarodne zajednice.

Rezultat toga su sve češći i ozbiljniji napadi na novinare, stanje medijskih sloboda koje je na nivou autokratskih režima, ali i poražavajuća percepcija da u Crnoj Gori napadi na medije uglavnom prolaze nekažnjeno.

U tako kreiranoj atmosferi se od novinara ne može očekivati da svoj posao rade slobodno, lišeni straha da će se na pisanu riječ ponovo odgovariti nasiljem.  Nastavak podsticanja takve atmosfere ima za cilj samo da obeshrabri buduće generacije novinara da svojim radom daju doprinos demokratizaciji ovog društva.

Zbog toga je potreban odlučan otklon od dosadašnje prakse kada je u pitanju procesuiranje napada na novinare i konkretne akcije koje će poslati jasnu poruku da smo kao društvo spremi da zaštitimo medijske slobode.

MANS

Komentari su isključeni.