Neažurni birački spiskovi

0

MANS je već prvog dana od početka praćenja izbornih zloupotreba otkrio da neažurni birački spiskovi Državne izborne komisije omogućavaju zloupotrebu prava glasanja, tako što je 290 građana sa istim matičnim brojevima upisano po dva puta na različitim biračkim mjestima. Mnoga od tih lica, prema podacima iz biračkog spiska Državne izborne komisije, prije više godina su upisana na dva biračka mjesta i postoji osnovana sumnja da su i na prethodnim izborima glasali po dva puta.

Pored toga u biračkom spisku DIK-a se nalazi čak 1282 lica čiji matični brojevi nisu navedeni, pa nije moguće utvrditi da li su oni zaista građani Crne Gore, niti na bilo koji način provjeriti da li imaju pravo glasa.

Ovo potvrđuje da očigledno postoje manipulacije sa biračkim spiskovima sa ciljem da se utiče na izborne rezultate. Uvjereni smo da je ovo samo jedan od primjera zloupotreba kojima se pojedinci služe u cilju manipulisanja rezultatima izbora i pozivamo građane da nam prijave konkretne slučajeve zloupotreba, pritisaka, potkupljivanja i drugih povreda slobode opredeljenja pri glasanju, a posebno zloupotrebe državnih resursa u izborne svrhe.

Pozivamo Državnu izbornu komisiju da odmah izbriše duplikate i glasače fantome iz biračkih spiskova, kao i druge nadležne institucije da odmah objave podatke koji su neophodni da bi javnost mogla utvrditi da li se na aktuelnom biračkom spisku nalaze i preminula lica, čime se može dodatno uticati na krajnji ishod izbora, jer su građani na tu vrstu manipulacije u kontinuitetu ukazivali na prethodnim izborima. Pozivamo ih da se ne skrivaju iza lažne brige o privatnosti gražana, jer je sada svima jasno da su brojne državne institucije uporne u pokušajima da nama i javnosti onemoguće uvid u podatke o matičnim brojevima, isključivo da bi spriječile istrage slučajeva korupcije, ali i omogućile izborne mahinacije.

O svim nezakonitostima MANS će upoznati relevantne međunarodne organizacije, posebno misiju ODIHR-a i Delegaciju Evropske komisije u Crnoj Gori.

Komentari su isključeni.