Nekretnine i Audi plaćeni 215 hiljada eura, porijeklo novca nepoznato

0

Ljiljana Stijepović, supruga Slavoljuba Stijepovića, višegodišnjeg državnog funkcionera koji se sumnjiči za pranje novca, potrošila je preko 215 hiljada eura na kupovinu nekretnina i vozila, što su sredstva koja nisu prijavljena u imovinskom kartonu njenog supruga, otkriva Istraživački centar MANS-a.

Prema fakturi do koje je došao MANS, Stijepovićka je početkom 2013. godine potrošila skoro 39 hiljada eura na kupovinu luksuznog terenskog automobila marke Audi Q3. U izvještaju o prihodima i imovini za tu godinu, Slavoljub Stijepović je prijavio novo vozilo, ali ne i odakle je potekao novac za kupovinu istog.

Faktura za Audi Q3

U trenutku nabavke automobila porodica Stijepović nije imala ušteđevinu, niti je prijavljen bilo kakav kredit kojim se mogla opravdati nabavka luksuznog Audijevog terenca. Slično je i sa redovnim prihodima porodice Stijepović koji su 2013. godine iznosili oko 20 hiljada eura, tek polovinu sume koju su te godine izdvojili za kupovinu Ljiljaninog Audija.

Na pitanje o porijeklu blizu 39 hiljada eura za nabavku Audija, iz Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, čiji je Stijepović generalni sekretar odgovorili su da je vozilo „plaćeno u nekoliko rata, a iz redovnih prihoda porodičnog domaćinstva“.

 

Porodica Stijepović (Ljiljana sasvim desno)

U imovinskom kartonu Stijepovića nema informacija o kupovini vozila na rate, niti o ušteđevini iz koje se ona mogla finansirati. Na zahtjev za detaljnije objašnjenje o kupovini vozila na rate, iz Kabineta u kom Stijepović radi nismo dobili odgovor.

To nije jedina imovina Ljiljane Stijepović koja ne može biti objašnjena zvanično prijavljenim prihodima njene porodice.

Naime, Slavoljub i Ljiljana žive u četvorosobnom stanu, površine od 121m2, koji se nalazi u dijelu Podgorice preko Morače. Dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a pokazuje da je stan plaćen 145 hiljada eura. Kupoprodajni ugovor je zaključen 2005. godine, kada je Ljiljana uplatila 50 hiljada eura, dok je ostatak isplaćen u nekoliko rata do kraja 2008. godine.

Ugovor o kupoprodaji stana

Istovremeno, Stijepovićka je potrošila još 30 hiljada eura na kupovinu dva parking mjesta u podzemnoj garaži zgrade u kojoj je stekla već pomenuti stan.

Zgrada u kojoj Stijepovići posjeduju nekretnine

Zvanični podaci o prihodima i imovini Slavoljuba Stijepovića pokazuju da su ukupni prihodi njegove porodice u periodu od 2005. do 2008. godine iznosili oko 62 hiljade eura.

Na pitanje od kojih sredstava su kupljene vrijedne nekretnine, iz kabineta Stijepovića je odgovoreno da je stan Ljiljane Stijepović „obezbijeđen kroz nasljedstvo“. Ipak u imovinskim kartonima za pomenuti period nije prijavljeno bilo kakvo nasljeđe ili drugi izvor finansiranja kupovine ovih nekretnina.

Istraživački centar MANS-a i „DAN“ su u nekoliko navrata pokušali da dobiju detaljno pojašnjenje o porijeklu 215 hiljada eura koliko su plaćena nekretnine i vozilo, ali do objave ove priče iz kabineta Stijepovića nismo dobili odgovor na ta pitanja.

Lazar Grdinić
Istraživački centar MANS-a

 

„Agencija je garant da je imovina Stijepovića stečena legalno“

Umjesto konkretnih odgovora na pitanja kako je sticana sporna imovina, iz Kabineta Slavoljuba Stijepovića su naveli da Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) od njega nikada nije tražila da dokaže porijeklo imovine koja se vodi na Ljiljanu:

„Slavoljub Stijepović je u skladu sa obavezama iz Zakona o sprječavanju korupcije, koji ga kao javnog funkcionera obavezuje na dostavljanje Izvještaja o svojoj imovini i prihodima, kao i imovini i prihodima bračnog supružnika, uredno podnio isti za svaku godinu od trenutka primjene ovog Zakona. Shodno tome, a na osnovu članova 23. i 24. Zakona o sprječavanju korupcije, uredno je prijavio svojinu na nepokretnim i pokretnim stvarima svog supružnika, kao i sve druge obaveze po ovom osnovu. Koristimo priliku i da Vas podsjetimo da u skladu sa članom 30. Zakona o sprječavanju korupcije, Agencija za sprječavanje korupcije vrši provjeru podataka iz Izvještaja upoređivanjem tih podataka sa prikupljenim podacima o imovini i prihodima javnog funkcionera od organa vlasti i pravnih lica koji raspolažu tim podacima. Istim članom se precizira da, ukoliko Agencija u postupku provjere utvrdi da su imovina i prihodi javnog funkcionera i povezanih lica sa javnim funkcionerom veći u odnosu na realne prihode, javni funkcioner je dužan da, na zahtjev Agencije, u roku od 30 dana, dostavi detaljne podatke o osnovima sticanja imovine i prihoda, što nikada nije bio slučaj kada je u pitanju imovina supruga gospodina Stijepovića. Imajući u vidu sve navedeno, koristimo priliku da Vas obavijestimo da je supruga Slavoljuba Stijepovića dostavila sve neophodne podatke precizirane članovima 23. i 24. Zakona o sprječavanju korupcije.“.

Sa druge strane, ASK se od svog osnivanja proglašava nenadležnim za postupanje u slučajevima koji se odnose na period prije 2016. godine, što jedan od razloga za to što nije provjeravala imovinu Stijepovića.

„Koverta“ nedovoljna za suspenziju

Slavoljub Stijepović je višegodišnji državni funkcioner i istaknuti član DPS-a. Od februara ove godine sumnjiči se za krivično djelo „pranje novca putem pomaganja“, i to nakon što se na snimku koji je objavio biznismen Duško Knežević vidjelo da preuzima kovertu sa 97.500 eura, za koje postoji sumnja da su utrošene za potrebe kampanje DPS-a za parlamentarne izbore održane 2016. godine. Specijalno državno tužilaštvo je nedavno objavilo da je proširilo istragu protiv Stijepovića, a DAN-u je tada iz SDT-a nezvanično potvrđeno da se vodi istraga o još 30 hiljada eura koje je Stijepović navodno uzeo od Kneževića.

Screenshot snimka na kome se vidi kako Stijepović uzima kovertu

Od januara ove godine, kada je i otvorena afera „Koverat“, nema informacija o tome da je Stijepović zbog tužilačke istrage suspendovan sa funkcije generalnog sekretara Predsjednika Crne Gore, a za to vrijeme on se redovno pojavljivao na zvaničnim državnim svečanostima.

Komentari su isključeni.