Neophodna unpređenja u primjeni elektronske identifikacije birača

0
Prema informacijama prikupljenim od MANS-ovih posmatrača od otvaranja biračkih mjesta do 12 časova izborni dan u Tivtu protiče uz višenepravilnosti, a već na samom početku primjene pokazalo se da su neophodna unapređenja u primjeni sistema elektronske identifikacije prije održavanja parlamentarnih izbora.
Na više biračkih mjesta bilo je problema sa sistemom elektronske identifikacije, kako zbog tehničkih problema, tako i zbog nedovoljnog iskustva članova biračkog odbora u korišćenju novih uređaja i nepoznavanja procedura. Na primjer, na jednom biračkom mjestu uređaj se zaglavio, na tri mjesta je odštampao po dvije potvrde za jednog birača zbog lošeg rukovanja uređajem. Na jednom biračkom mjestu aparat je pokazao da birač nije upisan u spisak na tom biračkom mjestu, da bi tek nakon nekoliko pokušaja ipak pokazao podatke birača i odštampao odrezak.
Na većini biračkih mjesta posmatrači ne mogu da vide ekran aparata za elektronsku identifikaciju, a na nekim mjestima ni dio članova biračkog odbora nema pregled podataka glasača koji se očitavaju na ekranu.
Na više biračkih mjesta je uočeno da članovi biračkih odbora ne poznaju dovoljno procedure i iz tog razloga dolazi do oređenih nezakonitosti u procesu glasanja. Tako na više biračkih mjesta predsjednici biračkih odbora nisu unosili primjedbe u zapisnik u trenutku kada se nepravilnosti dese, kako je to propisano zakonom, već su odlučili da ih konstatuju u zapisniku tek na kraju izbornog dana. Iz sličnih razloga na nekoliko biračkih mjesta ponovio se problem koji je uočen i na prethodnim izborima, da birački odbori prihvataju neuredno popunjene zahtjeve za glasanje putem pisma, bez potpisa osoba koje traže da na taj način glasaju.
Ispred više biračkih mjesta je primijećeno zadržavanje osoba koje nisu članovi biračkih odbora, pa postoji sumnja da je riječ o nezakonitoj evidenciji birača, kako bi se na njih vršio pritisak da izađu na izbore.
Na više biračkih mjesta bilo je nekoliko kršenja tajnosti procedure, gdje su članovi biračkih odbora mogli da vide kako su birači glasali, ali ti listići nisu oglašeni nevažećim. U nekoliko slučajeva birači su nakon glasanja, sa popunjenim lističima napustili biračka mjesta, da bi se nakon nekog vremena vratili i ubacili listiće u kutije. U jednom slučaju birač je slikao svoj glasački list, što je konstatovano u zapisniku ali listić nije oglašen nevažećim.
Na mnogim biračkim mjestima dozvoljava se većem broju lica da se zadržavaju u prostorijama za glasanje, iako je to suprotno zakonu jer se na taj način stvara gužva koja ugrožava tajnost glasanja. Takođe, ispred ulaza u dva biračka mjesta koja se nalaze u zgradi EPCG nalaze se kamere, a kamera se nalazi i na parkingu tih biračkih mjesta.
Bilo je nekoliko problema sa prebacivanjem birača na druga biračka mjesta o čemu nisu informisani, jer im nije dostavljen poziv za glasanje.

Na jednom biračkom mjestu nije bila istaknuta zbirna izborna lista, sve dok ih na to nije upozorio posmatrač MANS-a.

MANS

Komentari su isključeni.