Nevladine organizacije dostavile preko 16.000 potpisa za čistiju energetsku budućnost u Tirani

0

peticijaTirana, Albanija, 16.10.2015. – Grupa nevladinih organizacija iz Jugoistočne Evrope dostavila je preko 16.000 potpisa Miguelu Ariasu Cañeteu, EU komesaru za energiju i klimatske promjene i kopresjedavajućem Ministarskog vijeća Energetske zajednice danas tokom sastanka ovoga tijela u Tirani u Albaniji. Regionalna peticija bazirala se na tri zahtjeva: na povećavanju energetske efikasnosti u domaćinstvima, na eliminaciji korupcije iz energetskog sektora i na usvajanju EU ciljeva vezanih za klimatske promjene. Peticiju je potpisalo 16 230 građana i građanki iz zemalja Jugoistočne Evrope [1] koje su članice Energetske zajednice.

Peticija je dostavljena na dan kada je Ministarsko vijeće odobrilo Mapu puta o budućnosti Energetske zajednice. Mapa puta uključuje planove za usvajanje dodatnih legislativa vezanih za okoliš i javne nabavke i poboljšanje kontrole državne pomoći. Ove mjere su ključne za eliminaciju niskih okolišnih standarda koji su dio svakodnevnog života građana i građanki zemalja članica Energetske zajednice, u poređenju sa onima u Evropskoj uniji, kao i za zaustavljanje trenda trošenja javnog novca na podršku zagađujućim izvorima energije. Ipak, usvojeni dokument ne otkriva mnogo detalja kako će se ovi planovi ostvariti i ne obavezuje se na prijeko potrebno ojačavanje postojećeg mehanizma primjene zakona Energetske zajednice.

“Samo u okviru jedne godine, zagađenje zraka na Kosovu rezultiralo je sa 835  preuranjenih smrti, 600 prijema u bolnicama i 11.600 posjeta hitnoj pomoći. [2] Ako su ovo rezultati korištenja uglja, da li vrijedi podržavati ovakve projekte u budućnosti?”, upitao je Kushtrim Kaloshi iz kosovske organizacije civilnog društva Advocacy and Training Resource Center (ATRC).

Dejan Milovac iz nevladine organizacije MANS iz Crne Gore, gdje se planira izgradnja još jedne jedinice termoelektrane Pljevlja sa kapacitetom od 254 MW, naglašava važnost dugoročnih politika. “Kratkovidno i neodgovorno donošenje odluka već ostavlja nepovratan trag na živote miliona ljudi koji žive u ovom dijelu Evrope. Ugalj ne zagađuje samo zrak koji dišemo i tlo na kojem uzgajamo hranu kojom hranimo svoje porodice. Ugalj također duboko korumpira budućnost naše djece, ostavljajući ih da se nose sa posljedicama sutrašnjice.”

Dok Albanija okončava svoje predsjedavanje Energetskom zajednicom, a Bosna i Hercegovina započinje, Ermelinda Mahmutaj iz albanske organizacije civilnog društva EDEN ističe da će se zagovaranje zahtjeva iz peticije nastaviti. “Trenutne politike zemalja Jugoistočne Evrope samo površno održavaju EU put vezan za energiju i klimatske promjene. Zbog toga ćemo nastaviti dalje sa svojim zagovaračkim aktivnostima, jer je ispunjavanje ovih zahtjeva moguće ukoliko postoji politička volja, ali i uz pomoć brojnih alternativnih izvora energije koje naša regija posjeduje.”

Organizacije civilnog društva:

SEE Change Net (Bosna i Hercegovina)
Analytica (Makedonija**)
ATRC (Kosovo*)
CEKOR (Srbija)
CPI (Bosna i Hercegovina)
CZZS (Bosna i Hercegovina)
DOOR (Hrvatska)
EDEN (Albanija)
Ekolevizja (Albanija)
Eko-Svest (Makedonija**)
Forum za slobodu odgoja (Hrvatska)
Fractal (Srbija)
Front 21/42 (Makedonija**)
Green Home (Crna Gora)
MANS (Crna Gora)
WWF Adria
CEE Bankwatch
Climate Action Network Europe

Komentari su isključeni.