Nezabilježena cenzura internet servisa na dan glasanja: MANS osuđuje gašenje Vibera i WhatsApp-a

0

MANS izražava veliku zabrinutost zbog gašenja Internet servisa koji služe za razmjenu informacija, posebno Viber-a i WhatsApp-a. Upravo ove servise građani masovno koriste da bezbijedno prijave slučajeve korupcije i dostave dokaze o izvršenju krivičnih djela protiv izbornih prava od kojih su mnoga već procesuirana ka Specijalnom tužiocu u formi krivičnih prijava.

Nezabilježena cenzura Internet servisa na dan izbora se pravda neželjenim porukama koje se šalju korisnicima. Međutim neželjene poruke se svakako ne šalju prvi put korisnicima u Crnoj Gori, pa se time zasigurno ne može opravdati ovakva cenzura Interneta, odnosno onemogućavanje korišćenje ovih alata.

Podjećamo da se cenzurom Interneta služe samo najrepresevniji režimi i da crnogorske intitucije do sada nikada nisu ograničavale građanima pristup internetu, pa cijenimo da ovakva odluka na dan glasanja svako ne doprinosi povećanju povjerenju građana u izborni proces.

Zbog toga apelujemo na Agenciju za elektronske komunikacije da pod hitno suspenduje odluku o cenzuri Viber i Whatsupp servisa koju je donijela,  jer je javni interes da se prijave krivična djela i izborne zloupotrebe mnogo veći od bilo kakve neugodnoti koju mogu izazvati poruke koje se masovno salju korisnicima.

MANS poziva građane da nastave da prijavljuju krivična djela i izborne nepravilnosti preko Facebook Messengera MANS na NVOMANS i IZBORI.SE koji ne može biti ugašen, osim ukoliko Agencija ne odluči da suspenduje Internet servis u cijeloj državi.

MANS

Komentari su isključeni.