NKT da objavi detaljne podatke o nabavljenoj medicinskoj opremi iz Kine

0

NKT da objavi detaljne podatke o nabavljenoj medicinskoj opremi iz Kine

MANS je danas od Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT-a) zatražio da bez odlaganja stavi na uvid kompletnu dokumentaciju na osnovu koje je naručena i plaćena medicinska oprema koja je krajem prethode sedmice dopremljena iz NR Kine.

Koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama, MANS je od NKT-a tražio odluku o nabavci opreme, ugovore koji su potpisani sa dobavljačima i kompletnu inventarsku listu medicinskih sredstava sa podacima o ukupnoj težini tereta koji je iz Kine u petak veče isporučen Crnoj Gori preko podgoričkog aerodroma.

Naime, Vlada je prošlog petka tokom dana najavila da je u Pekingu ukrcan kontigent od 19 tona medicinske opreme vrijedne dva miliona eura, kupljene za potrebe suzbijanja epidemije COVID19 i da je avion već na putu ka Crnoj Gori. Vijest o 19 tona  opreme iz Kine su prenijeli gotovo svi domaći mediji.

Istog dana nešto nakon ponoći, neposredno nakon slijetanja aviona na podgorički aerodrom, Vlada Crne Gore je putem društvenih mreža informisala javnost da je iz Kine dopremljeno 17 tona medicinske opreme, što je za dvije tone manje nego što je bilo prethodno saopšteno iz Vladinog biroa za informisanje.

Vijest o polijetanju aviona iz Pekinga sa 19 tona opreme bila je objavljena i na zvaničnoj Facebook stranici Vlade Crne Gore, ali je nakon slijetanja na podgorički aerodrome ona promijenjena, pa sada umjesto 19, stoji da je Vlada kupila 17 tona medicinske opreme.

Ista vijest, sa razlikama u težini kupljene opreme je objavljena, bez promjene, i na zvaničnom Facebook nalogu Ministarstva zdravlja.

MANS je zahtjeve za slobodan pristup informacijama o količini kupljene opreme dostavio I Ministarstvu zdravlja.

Smatramo da u vrijeme globalne pandemije, te očekivanog vrhunca epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ne smije biti prostora za zloupotrebe bilo kakve vrste, a da crnogorska javnost ima pravo na potpunu i istinitu informaciju.

Informacije koje se direktno tiču zdravlja građana su nesporno informacije od javnog značaja i očekujemo da ih Vlada Crne Gore i NKT neće proglasiti za tajnu, kao što je to do sada dešavalo sa podacima koji su po svojoj prirodi morali biti dostupni najširoj javnosti.

Smatramo da se samo na taj način mogu izbjeći špekulacije o mogućim zloupotrebama situacije sa epidemijom virusa korona i otkloniti sumnje da pojedinci i/ili kompanije koriste opštu amosferu neizvjesnosti i straha za sticanje ekstra profita.

Slučaj sa nepoklapanjem u težini medicinske opreme koju je Vlada kupila posebno dobija na značaju kada imamo u vidu da se trenutno na javnoj raspravi nalazi upravo Zakon o slobodnom pristupu informacijama čija nova rješenja državnim organima daju veće slobode u prikrivanju javnih podataka.

Želimo da vjerujemo da se ne radi o  unaprijed smišljenoj agendi koja bi trebala da rezultira zakonskin okvirom koji će građanima onemogućiti pristup punoj i istinitoj informaciji o radu Vlade, poput ove koja se odnosi na nabavku medicinske opreme.

Zbog toga, očekujemo od Vlade i NKT-a da bez odlaganja saopšte informacije, ko je dobavljač pomenute opreme, po kojoj cijeni pojedinačno je kupljena medicinska oprema, te konačno i tačan podatak koliko je nje i dopremljeno u Crnu Goru.

Prema “Odluci o načinu i uslovima raspodjele novčanih sredstava prikupljenih donacijama radi ublažavanja i suzbijanja posljedica nastalih usljed epidemije zarazne bolesti COVID19” koju je Vlada Crne Gore donijela krajem marta ove godine, odluke o nabavci opreme i naloge za plaćanje potpisuje predsjednik NKT-a Milutin Simović.

Dejan Milovac
Istraživački centar MANS-a

Komentari su isključeni.