Zloupotreba novca iz državne kase

0

CetinjeUoči prošlogodišnjih lokalnih izbora na Cetinju i neposredno nakon njihovog završetka, Vlada je u tu opštinu „upumpala“ oko 1,5 miliona eura, što su nove potvrde sumnji da se novac iz državne kase bezočno zloupotrebljava radi ostvarivanja političkog uticaja na terenu u korist Demokratske partije socijalista, otkriva Istraživački centar MANS-a.

Naime, dokumentacija dostupna MANS-u pokazuje da je Vlada od septembra 2013. godine, kada su raspisani izbori, do kraja te godine, transferima iz budžeta preusmjerila Prijestonici Cetinje oko 1,2 miliona eura, što je čak tri puta više nego što je bilo planirano Budžetom cetinjske opštine za prošlu godinu, dok je pozajmicama iz Egalizacionog fonda odobreno dodatnih 360 hiljada eura. Lokalni izbori na Cetinju na kojima je pobijedila DPS su održani 16. novembra prošle godine.

Iz zvaničnih podataka Budžeta Prijestonice za 2013. godinu proizilazi da su transferi iz državne kase bili planirani na nivou od pola miliona eura. Međutim, samo u oktobru prošle godine, udarnom predizbornom mjesecu za cetinjske izbore, iz Državnog budžeta toj opštini je uplaćeno 455 hiljada eura.

Tako je Ministarstvo poljoprivrede u oktobru usmjerilo Cetinju 32 hiljade eura, Ministarstvo turizma 18 hiljada, Ministarstvo kulture pet hiljada eura, dok je najveća uplata od 400 hiljada eura stigla od Ministarstva saobraćaja. U novembru nije bilo uplata, ali je već početkom decembra Ministarstvo saobraćaja prenijelo Prijestonici novih 800 hiljada eura.

Podaci kojima raspolaže MANS pokazuju da se prebačena sredstva Ministarstva saobraćaja odnose na Protokol o saradnji, koji je Direkcija za saobraćaj u avgustu prošle godine zaključila sa Prijestonicom u vezi rekonstrukcije nekoliko ulica na Cetinju (Grahovska ulica, Ulica Ivana Crnojevića, Mojkovačka ulica) i dijela regionalnog puta Cetinje – Kotor.

Nezakonito zapošljavali Istraživački centar MANS-a je došao u posjed nekoliko ugovora o zapošljavanju, koje je Prijestonica zaključivala neposredno uoči lokalnih izbora prošle godine.

Tako je su sa čak četiri lica zaključeni ugovori o djelu, koji se odnose na održavanje javne rasvjete, dok je jedan ugovor zaključen za sječu visokih borova na Starom groblju, na Cetinju.

U krajnje neuobičajenoj proceduri za realizaciju javnih radova, Protokolom se Ministarstvo saobraćaja obavezalo da će u roku od dva i po mjeseca prenijeti cetinjskoj opštini  1,2 miliona eura, koje je ona u predizbornom periodu nesporno mogla da koristi kao vid uticaja na terenu i ostvarivanje političke prednosti kroz obećanja i izgradnju kapitalnih investicija.

Pored toga, MANS je utvrdio da je u udarnom predizbornom periodu, Ministarstvo finansija odobrilo Prijestonici Cetinje čak četiri pozajmice iz Egalizacionog fonda u ukupnom iznosu od 360 hiljada eura, od čega su dvije najveće tranše bile sredinom septembra, kada je isplaćeno 110 hiljada, i početkom oktobra, kada je odobreno novih 150 hiljada eura pozajmice.

Inače, zvanični podaci pokazuju da je Vlada prekršila pravila o raspodjeli sredstava iz Egalizacionog fonda dodjeljujući Prijestonici veći iznos novca nego što je dozvoljeno, jer je Opština Cetinje u 2013. godini imala pravo na 1,7 miliona eura iz Egalizacionog fonda, ali joj je Vlada isplatila gotovo dva miliona eura.

Egalizacioni fond je jedan od načina finansiranja lokalnih samouprava, uglavnom manje razvijenih, u koji se novac prikuplja od različitih vrsta poreza. Prema pojedinoj opštini isplata se vrši dva puta mjesečno, u jednakim iznosima, ali Ministarstvo može odobravati pozajmice iz ovog fonda i MANS je ranije utvrdio da Vlada ovaj model zloupotrebljava u izbornim periodima.

Upravo su ovakvi primjeri očitih zloupotreba javnih fondova za “reklamiranje” vladajuće partije i zahtijevali da se donesu izmjene Zakona o finansiranju političkih partija čija bi puna primjena obezbijedila da se sličan scenario ne ponovi i u drugim opštinama već na sljedećim izborima zakazanim za 25. maj ove godine.

Ovo istraživanje urađeno je uz podršku Evropske unije i Ministarstva inostranih poslova Švajcarske. Sadržaj istraživanja predstavlja mišljenje MANS-a i ne odražava stavove donatora.

Komentari su isključeni.