Novac iz EPCG izvlačen uz znanje i saglasnost Vlade

0

kovacevicTvrdnje predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Srđana Kovačevića da sve do kraja prošle godine rukovodstvo kompanije nije bilo upoznato sa konsultantskim ugovorima koje strateški partner A2A mimo tendera sprovodi sa svojim povezanim kompanijama, više su nego licemjerne i najblaže rečeno predstavljaju brutalne neistine. To se navodi u dopisu koji je Kovačević uputio skupštinskom Odboru za antikorupciju povodom jučerašnjeg kontrolnog saslušanja.

Kovačević sada tvrdi da je tek u oktobru prošle godine, i to iz “vankompanijskih” izvora, saznao za konsultantske ugovore A2A iz 2012. godine, koji su te godine iznosili 2,5 miliona eura, nakon čega je u novembru prošle godine upoznao Savjet za privatizaciju, a navodno Odbor direktora EPCG u februaru ove godine.

Tvrdnje Kovačevića su brutalne neistine, kojima je jedini cilj da se skine odgovornost sa crnogorskih predstavnika u Odboru direktora zbog višegodišnjeg nezakonitog poslovanja državne energetske kompanije, pri čemu su konsultantski ugovori A2A samo dio niza spornih radnji preduzimanih na štetu EPCG, koja se mjeri u milionima eura.

Naime, EPCG je još u finanijskom izvještaju za 2012. godinu prikazala izdatke za nabavku roba i usluga sa povezanim kompanijama A2A koje su u toj i 2011. godini iznosile ukupno oko pet miliona eura, dok je Istraživački centar MANS-a saznanja o tim poslovima objavio u julu prošle godine, što je bilo među prvim javno objavljenim informacijama o konkretnoj temi.

MANS je tada saopštio da je EPCG u finansijskom izvještaju za 2011. godinu sakrila dugovanja za nabavku roba i usluga od povezane kompanije A2A u iznosu od 2,5 miliona eura i da se on prvi put eksplicitno pojavljuje tek u finansijskom izvještaju za 2012. godinu, u kojem su paralelno iskazani novi troškovi sa povezanim kompanijama A2A za tu godinu, u iznosu od dodatnih 2,5 miliona eura.

Već tada smo iskazali sumnju da je EPCG fiktivno prikazivala ove troškove, jer su poslovi sa povezanim kompanijama poznati recept za izvlačenje novca, te smo javno postavili pitanje kakve to robe i usluge A2A može da nabavlja za državnu energetsku kompaniju kada ona ima poseban sektor za pravne poslove i korporativno upravljanje.

U međuvremenu su i manjinski akcionari EPCG iznijeli svoja saznanja da je A2A sa povezanim kompanijama ugovore zaključivala mimo tendera, a iz EPCG je krajem avgusta prošle godine dostavljeno mišljenje Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki (od 6.septembra 2010.godine) koje je potpisao bivši direktor Marko Lazarević.

U tom mišljenju, koje su prenijeli mediji, navodi se da „EPCG nije obavezna da primjenjuje pravila o javnim nabavkama u direktnim poslovima sa kompanijom A2A i njenim kćerkama kompanijama“. Ovaj dokument nikada nije zvanično objavljen, niti je uopšte juče dostavljen
članovima Odbora za antikorupciju, čijoj sjednici nijesu prisustvovali predstavnici Komisije, već Uprave za javne nabavke.

Svi ovi podaci negiraju tvrdnje Kovačevića da se navodno iz izvora van kompanije upoznao o konslutantskim ugovorima sa A2A, a takve tvrdnje dostavljene u zvaničnom dopisu predstavnicima najvišeg zakonodavnog doma predstavljaju ne samo dovođenje poslanika u zabludu, već su u neku ruku i uvređujuće.

MANS je nedavno objavio najnovija saznanja u vezi poslovanja sa A2A, odnosno saopštio je da je upravo Vlada, svojevremeno tokom pregovaračkog procesa za dokapitalizaciju EPCG, omogućila italijanskom partneru da se u statutu definiše posebna odredba, kojom se omogućava zaključivanje konsultantskih ugovora sa povezanim firmama.

U Odboru direktora EPCG su četiri predstavnika državnog i tri predstavnika italijanskog kapitala, a od 2010. godine do danas Vladini predstavnici bili su Srđan Kovačević, Miodrag Čanović, Nikola Martinović, Boris Bušković i Miodrag Radonjić, i ova lica su najodgovornija za zaštitu državnog interesa u energetskoj kompaniji.

MANS poziva novog državnog tužioca da najhitnije provjeri poslovanje državne energetske kompanije, ne samo kada su u pitanju konsultantski poslovi sa A2A, već i njeni poslovi sa Prvom bankom i uvoz i izvoz struje.

Ines Mrdović
koodrinatorka Istraživačkog centra MANS

Komentari su isključeni.