Novi nelegalni objekti na Krimovici, država i dalje podržava Carevića

0

Najnoviji snimci Istraživačkog centra MANS-a pokazuju da je predsjednik Opštine Budva, Marko Carević nastavio sa uzurpacijom državnog zemljišta na Krimovici, ali i da su posljednih nekoliko mjeseci izgrađeni i novi objekti bez građevinske dozvole.

Na preko pola miliona kvadrata uzurpiranog državnog zemljišta u kotorskom selu Krimovice, nalazi se poljoprivredna farma kompanije „Carinvest“. Ova kompanija je u vlasnistvu  predsjednika budvanske opštine, Marka Carevića.

Farmu Carevića čine zasadi maslina, ali i više od 10 nelegalno podignutih objekata za odgoj različite stoke.

MANS je još u februaru prošle godine nadležnom tužilaštvu prijavio uzurpaciju i nelegalnu gradnju na Krimovici, nakon čega je pred kotorskim tužilaštvom formiran predmet.

 

Ipak, sudeći po novim snimcima koje je njihov istraživački centar napravio krajem prošlog mjeseca, to nije spriječilo Carevića da na Krimovici nastavi nelegalnu  gradnju  i uzurpaciju državnih parcela.

 

 

Naime, snimci  pokazuju da je Carević, nakon sto je istraga protiv njega pocela, podigao još jedan poslovni objekat od više stotina kvadrata, kao i da je na državnoj zemlji sagradio parking prostor od blizu 10.000 m2.

Snimci pokazuju i da je predsjednik Opstine Budva , nastavio da uzurpira državne parcele radi proširenja maslinjaka, kao i da na padinama iznad mora gradi  nove puteve.

 

Uzurpacija državne imovine i nelegalna gradnja odavno su krivična djela propisana Krivičnom zakonikom Crne Gore. MANSu su u  kotorskom državnom tužilaštvu saopštili da će veoma brzo donijeti odluku u odnosu na prijavu Carevica od prošle godine.

Odgovor kotorskog tužilaštva

U međuvremenu, država, farmu Marka  Carevića tretira kao legalan posao!Podaci o isplatama iz državnog budžeta koje je objavilo Ministarstvo finansija pokazuju da je  Ministarstvo poljoprivrede u vladi Zdravka Krivokapica, nastavilo da Careviću uplaćuje mjesečne subvencije kako bi podržalo proizvodnju na uzurpiranim državnim parcelama.

Isplate iz budžeta Ministarstva poljoprivrede

Da podrška nove Vlade  farmi Carevića nije samo finansijska pokazuju i ranije afirmativne posjete  ministra  poljoprivrede, Aleksandra Stijovića i ministra ekologije ,urbanizma i prostornog planiranja, Ratka Mitrovića.

Ministar poljoprivrede Stijović na farmi “Carinvest”

Istraživački centar MANSA je od ministra urbanizma Ratka Mitrovića pokušao da dobije komentar na novu nelegalnu gradnju Carevića, ali su ostali bez odgovora. Istu sudbinu za sada ima i  inicijativa za pokretanje inspekcijskog nadzora na Krimovici ,koju su prije desetak dana uputili Mitroviću.

 

Pitanja za ministra Mitrovića

Činjenica da Carević još uvijek nije krivično procesuiran zbog ogromne štete po državni budžet dovoljno govori o vladavini prava, dok odnos nove vlasti prema ovom pitanju pokazuje da na djelu imamo kreiranje nove generacije privilegovanih tajkuna bliskih vlastima, po uzoru na praksu prethodne vlasti.

Zabrinjava činjenica da, nakon decenija pustošenja državnih resursa, naročito onih na primorju, u novoj vlasti još uvijek ne postoji dovoljno političke volje da se prekine selektivnom primjenom zakona.

Na pitanja u vezi sa novom nelegalnom gradnjom upućena kabinetu Carevića, nije stigao odgovor.

Dejan Milovac
Istraživački centar
MANS

Komentari su isključeni.