Novi Zakon o finansiranju političkih partija onemogućava kupovinu glasova

0

Nakon što je Skupština Crne Gore juče usvojila izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih partija i drugu relevantnu izbornu legislativu, smatramo da više ne postoje bilo kakve prepreke da se oni proglase važećim od strane Predsjednika države Filipa Vujanovića, kako bi zaštitni mehanizmi koji su u njih ugrađeni mogli biti primjenjeni već na narednim lokalnim izborima.

Naime, upravo je novi Zakon o finansiranju političkih partija taj koji će onemogućiti kupovinu glasova koju je DPS sprovodio tokom prethodnih izbornih ciklusa koristeći javne fondove, državni novac i zapošljavanja u državnoj upravi kako bi na terenu ostavario veći politički uticaj i nezakonito pribavio glasove za sebe.

Adekvatna i dosljednja primjena novog Zakona će svim učesnicima izbora omogućiti ravnopravne uslove i spriječiti da vladajuća partija nastavi da bezočno eksploatiše činjenicu da upravo njen kadar čini većinu u institucijama sistema koje uoči izbora raspolažu novcem koji se može upotrijebiti za kupovinu glasova na terenu.

Tako bi novi zakon trebao da onemogući da se uoči izbora dijele jednokratne socijalne naknade, dotacije i krediti u cilju kupovine glasova, te da se zbog istog razloga opraštaju dugovi za struju, vodu, komunalije, porez i slično.

Zakon takođe postojećoj Državnoj izbornoj komisiji propisuje veća ovlašćenja i sada je ona po prvi put i zakonski obavezna i nadležna da procesuira i sankcioniše sve one koji zloupotrebama pokušavaju doći do glasova za svoju partiju. Dužnosti iz tek usvojenog Zakona o finansiranju političkih partija su obavezujuće i za postojeći sastav Državne izborne komisije, bez obzira na to što današnju skupštinsku raspravu nije prošao Zakon o izmjanama i dopunama o izboru odbornika i poslanika, te u tom smislu više ne postoje opravdanja za dosadašnje zatvaranje očiju pred brutalnim i neskrivenim izbornim zloupotrebama.

Takođe, smatramo da ne postoji bilo kakav razlog da se sa proglašenjem usvojenih zakona čeka, posebno imajući u vidu da je to neophodno zbog vraćanja povjerenja u izborni proces koje je danas dodatno poljuljano odlukom DPS-a i jedne opozicione partije da sruše Zakon o izboru odbornika i poslanika, kao i zbog činjenice da je izgrađivanje povjerenja u izborni proces takođe jedan od ključnih spoljno-političkih prioriteta Crne Gore.

Iz tog razloga, pozivamo predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića da hitno proglasi sve zakone koji su juče usvojeni, a prvenstveno izmjene i dopune Zakona o finansiranju političkih partija, kako bi se isti što prije objavili u Slubenom listu Crne Gore i kako bi njihova primjena počela odmah.

Vuk Maraš
Direktor Monitoring programa

Komentari su isključeni.