Novoupisani birači

0

izbori-sisakU periodu od predsjedničkih izbora do danas u centralni birački spisak je upisano čak 10.124 lica, od čega veliki broj po prvi put stiče pravo glasa u zrelijim i poznim godinama, bez obzira na to što od rođenja žive u Crnoj Gori, pokazuju najnoviji podaci analize centralnog biračkig spiska koju je uradio Monitoring program MANS-a.

Podaci iz analize pokazuju da je čak 2.188 novoupisanih lica starije od 40 godina, od koji je blizu 1000 rođeno u Crnoj Gori, što govori da pravo glasa nisu stekli upisom u crnogorsko državljastvo već da i pored činjenice da su rođeni ovdje, tek sada po prvi put imaju pravo glasa na izborima.

  • Tabelu možete preuzeti OVDJE (PDF)

Analiza pokazuje da je situacija slična kada se posmatra i kategorija građana starija od 60 godina od kojih po prvi put imaju pravo glasa njih 1.135. Od tog broja, skoro polovina je rođena u Crnoj Gori, odnosno morala je imati pravo glasa i na prethodnim izborima, ali se ipak tek sada upisuju kao novi birači.

Kada su u pitanju najesktremniji primjeri upisivanja novih birača koji biračko pravo nisu stekli punoljestvom, analiza je pokazala da je najstariji birač koji je u centralni birački spisak po prvi put upisan u centralni birački spisak koji će se koristiti za predstojeće lokalne izbore Radulović Ljubica koja je rođena 15.8.1918. godine u Podgorici, živi u mjestu Oraovica BB i glasa na biračkom mjestu “JU OŠ “Boško – Božo Radulović” – Dolovi. Ljubica će prema podacima iz zvaničnog biračkog spiska, po prvi put u svojoj 96. godini imati pravo da izađe i glasa na izborima.

Slično je i sa samo četiri godine mlađom Jovanović Danicom iz Kotora koja takođe po prvi put sada ostvaruje biračko pravo a rođena je 1.7.1922 u Kotoru, živi na adresi Risan BB i glasa na biračkom mjestu “Risan – Zdravstvena stanica (A-K).

izboriselogo1

Kada je u pitanju Mojkovac najstariji upisani građanin je Pejović Stana rođena 10.4.1924. godine u Mojkovcu, nastanjena na adresi Serdara Janka Vukotića BB a glasa na biračkom mjestu “Dom Kulture “Nenad Rakočević” 2″. Stana nije imala birački pravo čak ni na posljednjim lokalnim izborima u Mojkovcu već je u birački spisak upisana tek nakon njih. Na isti način je upisana i Vukićević Ljubica rođena 30.1.1925. godine na Cetinju, koja živi na adresi Podgranica 9 a glasa na biračkom mjestu “Mjesna zajednica Gruda – Donje Polje /dom/”, koja takođe nije imala biračko pravo na cetinjskim izborima.

U Podgorici je takođe prvi put biračko pravo nedavno stekla i Šćepanović Leposava rođena 26.11.1926. godine u Podgorici, živi na adresi Generala Sava Orovića BB a glasa na biračkom mestu ” JPU “Đ.Vrbica” – “Zvončić” – Masline (NJ-Š)”, što je slučaj i sa Baošić Sofijom rođenom 13.12.1930. godine. Njihovi sugrađani Đerković Milja rođena 5.8.1932. godine i Đoković Hajrija rođena 16.1.1932. godine će takođe po prvi put glasati na predstojećim lokalnim izborima.

Ista je situacija sa Cecunjanom Zaimom iz Plava koji je rođen 17.7.1931. u Plavu a po prvi put biračko pravo ostvaruje sada, kao i beranac Milić Milorad, rođen 27.5.1929. godine. I u Nikšiću sada po prvi put pravo glasa ostvaruje Kamčev Darinka, rođena 16.9.1932. godine u Nikšiću, koja živi na adresi VI Crnogorske B/1 a glasa na biračkom mjestu “Bivša samoposluga Dalidej”.

MANS je analizirajući biračke spiskove i tokom prethodnih izbornih ciklusa upozoravao da oni sadrže na hiljade unosa koji mogu izazvati sumnju u legitimnost izbornog procesa, tražeći od nadležnih organa, u prvom redu MUP-a, ne samo da uredi taj dokument, već i da utvrdi odgovornost za njegovo neadekvatno vođenje.

Podaci iz ove analize još jednom potvrđuju da se birački spisak i dalje mora “čistiti” od svih nepravilnosti duplo upisanih birača i fantoma kako ne bi nastavio da bude jedan od alata za uticaj na izborni rezultat.

Ovo istraživanje je urađeno uz podršku Evropske Unije i Ministarstva inostranih poslova Švajcarske. Sadržaj istraživanja predstavlja mišljenje MANS-a i ne odražava stavove donatora.

Komentari su isključeni.