Nurković da objavi sve podatke o pregovorima sa CRBC

0

Mreza za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), pozvala je Ministra saobraćaja Osmana Nurkovića da  objavi sve podatke o pregovorima i objasni javnosti kada će ispostaviti zahtjeve za naknadu štete kineskoj kompaniji.

Izjava ministra saobraćaja da Vlada neće odobriti dodatna plaćanja za izgradnju autoputa je providni pokusaj zamjene teza. Vlada je dužna i obavezna da od te kompanije traži nadoknadu za uništavanje rijeke Tare i sredstva za remedijaciju tog područja koje je pod međunarodnom zaštitom.

Korito rijeke Tare, devastorano izgradnjom autoputa

Vlada ima pravo i obavezu da traži da CRBC plati penale zbog kašnjenja, jer je radnicima te kompanije bilo dozvoljeno da dođu iz Kine, i to u vrijeme najintenzivnije zaraze u toj državi. Istovremeno,  Vlada ni jednog trenutka nije zabranila izvođenje građevinskih radova, pa je kompletna odgovornost za kašnjenje na strani CRBC-ja i eventualno njegovih podizvođača.

Stoga ministar treba da objasni kada ce i koliko novca država naplatiti, jer svako kašnjenje otvaranja tog megalomanskog projekta znaci odlaganje prihoda dok mi treba da počnemo da odplaćujemo kredit.

MANS je prethodno pozvao i Vladu da javnim učini sve informacije o pregovorima sa kineskom kompanijom CRBC koji se mogu odraziti na odlaaganje završetka izgradnje autoputa i eventualne dodatne troškove.

MANS

Komentari su isključeni.