Obuka za novinare

0

U oviru projekta „Ka profesionalnijem i kredibilnijem istraživačkom novinarstvu u Crnoj Gori“ koji finansira Evropska unija kroz Program za profesionalizaciju medija u Crnoj Gori 2016, MANS organizuje dvodnevni TRENING KAMP  za sve zainteresovane novinare iz crnogorskih medija.

  • Želite da naučite kako brzo i jednostavno za potrebe svoje novinarske priče dođete do podataka o licima i kompanijama u Crnoj Gori i inostranstvu?
  • Imate problem da razumijete finansijske izvještaje kompanija i tokove njihovog novca?
  • Želite da saznate kako da efikasno provjerite ključne činjenice i obezbijedite da vaša priča bude objektivna i tačna?

Onda nam se pridružite na dvodnevnoj obuci 5-6. maja 2018. godine u Petrovcu!

ŠTA VAS ČEKA U TRENING KAMPU?

Obuka će biti organizovana kroz tri trening modula koji će kombinovati uvodna teorijska predavanja, ali će dominantran dio vremena obuke biti posvećen radu na konketnim primjerima. Tokom dva dana obuke, novinari-polaznici će proći kroz sljedeće obuke:

  1. Napredne internet pretrage – kako da iskoristite internet za dobijanje podataka i informacija koje mogu dati novi, veći kvalitet vašoj istraživačkoj priči, ali i svakodnevnom izvještavanju i ljudima i događajima. Kako da društvene mreže poput Facebook-a, Twitter-a i Instagram-a stavite u službu pronalaženja činjenica o ljudima i kompanijama koji su predmet vašeg istraživanja.
  2. Finansijske istrage – kroz rad na konkretnim slučajevima ćete naučiti kako da jednostavno pročitate ključne finansijske dokumente kompanija koje istražujete i do kakvih sve zaključaka možete doći kroz poređenje i analizu finansijskih iskaza.
  3. Provjera činjenica ili fact-checking – zašto je bitno da sve informacije u priči budu dodatno provjerene prije objave priče i kako fact checking predstavlja najefikasniju odbranu od mogućih tužbi. U okviru ovog modula će te saznati koja su to ključna pravila dobre i efikasne fact-cheking procedure.

Osim ovoga, zainteresovani novinari će biti u prilici da se upoznaju i sa najnovijim alatima za pretragu interneta, izvlačenje podataka iz baza u CG i inostranstvu, ali i kako da se zaštite tokom korišćenja interneta za svoje istrage.

KO SU PREDAVAČI?

Ovogodišnju obuku za novinare MANS organizuje sa svojim partnerima iz beogradske istraživačke mreže KRIK, organizacije koja je za jako malo vremena stekla ogroman kredibilitet u istraživačkoj zajednici šireg regiona i otkrila brojne korupcionaške afere u Srbiji.

KAKO SE PRIJAVITI?

Poziv je otvoren za sve novinare koji rade u Crnoj Gori, bez obzira na njihov profesionalni status. Kako bi se prijavili, zainteresovani novinari treba da pošalju kratku biografiju sa motivacionim pismom u kome treba da navedu zbog čega se prijavljuju na obuku.

Zbog ograničenog broja mjesta, MANS apeluje na novinare da što prije pošalju svoju prijavu, ne kasnije od 30. aprila 2018. godine. Prijave slati isključivo putem maila na: mans@t-com.me ili dejan.milovac@mans.co.me sa naznakom “Prijava za Trening kamp 2018”

Troškove obuke, smještaja i prevoza iz Podgorice snosi MANS uz finansijsku podršku Delegacije EU u Podgorici.

Za detaljnije informacije u vezi sa obukom pišite nam na gore navedene mail adrese ili nas pozovite na 020 266 326 ili 067 256 926.

Komentari su isključeni.