OCCRP: Predloženi Zakon o slobodnom pristupu informacijama je antidemokratski

0

Vlada Crne Gore treba da odustane od predloženih izmjena Zakona od slobodnom pristupu informacija, koje bi omogućile funkcionerima da sakriju informacije koje bez sumnje treba da budu dostupne novinarima i javnosti, poručili su iz OCCRP-a.

Zakonom bi političkim partijama bilo dozvoljeno da odbiju zahtjeve za pristup informacijama o njihovim finansijama i drugim aktivnostima. Između ostalih ograničenja, predložene izmjene bi takođe omogućile institucijama da odluče da li da objavljuju informacije.

Pročitajte još:  Izmjenama Zakona o SPI Crna Gora krši svoje međunarodne obaveze

Na primjer, zahtjevi mogu biti odbijeni jer su „nerazumni”, iako ne postoje adekvatni kriterijumi za razmatranje tih zahtjeva. Funkcioneri takođe mogu da odbiju da objave informacije ukoliko smatraju da je neko podnio „previše“ zahtjeva za pristup informacijama.

„Nema izgovora za ovakav zakon“, kazao je Dru Saliven, urednik i suosnivač OCCRP-a. „On je antidemokratski“.

Predsjednik Milo Đukanović je već tri decenije na čelu Crne Gore, i država je, nažalost, širom svijeta ozloglašena zbog korupcije i organizovanog kriminala. Ovakva ograničenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama bi samo dodatno narušila imidž Crne Gore.

Predloženi zakon bi stvorio nepremostive barijere za novinare koji nastoje da otkriju koruptivne i kriminalne radnje. Na taj način, zakon bi doveo do podrivanja napora za povećanje transparentnosti i suzbijanje kriminala i korupcije – što su preduslovi ukoliko država želi da postane članica Evropske unije.

„Ove izmjene su još jedan dokaz da predsjednik Đukanović i njegovi bliski saradnici namjeravaju da očuvaju svoj režim“, kazao je Saliven. „Ukoliko se usvoje ove izmjene, novinari neće moći da obavljaju svoj posao, i spriječiće da se država razvije u demokratiju kakvu narod Crne Gore zaslužuje.“

Komentari su isključeni.