Odgovor na Ministarstvo ekonomije – 300 kilovata nije dovoljno za dostojanstven život

1

Podgorica, 11. mart 2019. godine – Ministarstvo ekonomije nije negiralo podatke iz MANS-ove računice koja pokazuje da potrošnja električne energije od 300 kilovata nije dovoljna za dostojanstven život crnogorskog građanina, niti to može učiniti, jer su brojke neumoljive.

A te brojke kažu da 300 kilovata mjesečno znači da se dnevno može potrošiti deset kilovata, što je dovoljno samo za rad malog frižidera, za dva sata rada radijatora, koliko se može gledati i televizor, bojler i šporet mogu se uključiti po sat, veš mašina pola sata, dok se dvije sijalice mogu paliti četiri sata.

Jasno je da ovo nije dovoljno ni za potrebe samca, a kamoli prosječnog domaćinstva, te da se ne radi o nikakvom komforu, već o goloj potrebi.

Pri tome je besprizorno da se Ministarstvo ekonomije poziva na prosječnu potrošnju električne energije u zemljama Zapadne Evrope, jer je opšte poznato da se domaćinstva u tim zemljama ne griju na struju, već dominantno na gas. A upravo primjer Velike Britanije, kojeg Ministarstvo navodi, pokazuje da se samo 10 odsto stanovništva na tom ostrvu grije na struju, dok je ostalo uglavnom gas.

Takođe, više je nego licemjerno da iz Vlade govore da „nemamo pravo kao društvo da električnu energiju činimo socijalnom kategorijom, vještački je subvencionirajući čak i za one potrošače koji nijesu u stanju socijalne potrebe“.

Ovo posebno kada se zna da je ista ta Vlada primorala potrošače da plaćaju subvencije domaćim tajkunima i navodnim „inostranim investitorima“, koji nam prodaju struju iz takozvanih obnovljivih izvora energije (male hidroelektrane i vjetroelektrane).

Samo po ovom osnovu smo u prethodnih pet godina platili nepunih 12 miliona eura, a u ovoj godini ćemo im platiti između 15 i 20 miliona eura, odnosno u narednoj deceniji će po tom osnovu od potrošača biti bukvalno „oteto“ između 150 i 200 miliona eura.

Kada treba napuniti privatne džepove onda se u Vladi ne sjećaju subvencija, a kada treba zaštiti građane onda se lako pozivaju na to da struja ne treba da bude socijalna kategorija.

Takođe, neprimjereno je da se iz Vlade uporno pozivaju na podatak da 60 odsto mjernih mjesta u zemlji čini potrošnju od 300 kilovata, jer i sama navodi da su od toga 80 odsto mjerna mjesta na sjeveru zemlje gdje se stanovništvo dominantno grije na drva.

Kada se ima u vidu da ta kalkulacija obuhvata i prazne stanove, domaćinstva ili objekte u kojima se ne živi konstantno, više je nego jasno da je stvarna, a ne fingirana potrošnja prosječnog domaćinstva, značajno veća od Vladinih 300 kilovata.

Program za javne finansije
Koordinator Ines Mrdović

1 Comment

  1. Laki-Nikšić

    300 kw, pored gorenavedenih slučajeva troše i oni koji troše neovlašćeno struju, a još jedan predlog za epcg, a šta mislite da smanjite malo cijenu struje? Ja prvi potrošim oko 43 evra struje,
    znači u visoka i niska tarifa ukupno, a plaćam 138 evra, sa nejasnim taksama i ostalim ludostima same epcg. To samo jedno govori, to je pljačka na nacionalnom nivou. Dokle ovo mrcvarenje i pljačkanje naroda, svog naroda…strašno…